Vicepremierul Raluca Turcan a votat pentru o Românie puternică
Vicepremierul Raluca Turcan a votat, duminică dimineață, pentru „o Românie puternică”.
„Acesta este un moment unic in istoria Romaniei recente. Acest vot poate sa ne ducă spre Europa, se ne ofere dezvoltare, poate sa ne conducă într-o perioada de patru ani cu stabilitate guvernamentală. Am votat pentru o Românie puternică”, a declarat Turcan.
România, la vot
La nivelul întregii țări sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, care vor fi deschise până la ora 21.00. Acestora li se adaugă cele 748 amenajate în diaspora.
Procesul electoral în țară se desfășoară într-o singură zi, iar parlamentarii sunt aleși într-un singur tur.
Senatorii și deputații vor fi aleși pe liste, prin urmare, alegătorii vor vota partidul pe care îl doresc, iar reprezentanții acestora vor ajunge în parlament în ordine de pe liste.
Peste 18 miliaone de români pe listele electorale la alegerile parlamentare 2020
Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Aceștia sunt așteptați să voteze în cele 18.802 secţii de votare deschise în țară. Cele mai multe secții sunt în București, peste 1.200.
De asemenea, în operaţiunile electorale sunt angrenați – peste 37.000 de preşedinţi şi locţiitori, aproximativ 23.000 de operatori de calculator şi peste 150.000 de reprezentanţi ai partidelor politice.
Cine candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie
Anul acesta, numărul candidaților la alegerile parlamentare a crescut comparativ cu alegerile precedente, din 2016. Actualele liste conțin 7.136 de candidați, față de 6.476 în urmă cu patru ani.
Astfel, după data de 6 decembrie, vor ajunge în noul legislativ al României 465 de parlamentari dintre care 136 vor fi senatori și 329 vor fi deputați.
Documentele necesare pentru a vota la alegerile parlamentare 2020
Potrivit legii electorale, alegătorii pot vota pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
Având în vedere că anul 2020 a fost unul deosebit din cauza pandemiei, BEC a anunțat că la alegerile parlamentare de duminică se va putea vota și cu un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020.
Având în vedere că se votează parlamentarii, care sunt arondați unei circumscripții, alegătorii își pot exercita dreptul la vot doar la secția de votare arondată adresei la care au reședința. Totuși, dacă alegătorul se află într-o altă localitate din aceeași circumscripție în care se află secția la care este arondat, atunci poate vota la orice secție de votare.
Acest lucru nu este valabil în București, însă. În Capitală, alegătorii pot vota doar la secția la care sunt arondați.
La ora 21.00, odată cu închiderea secțiilor de vot, vor fi publicate și rezultatele exit-poll-urilor. Acestea vor oferi o primă imagine a rezultatului alegerilor.
Având în vedere pandemia de COVID-19, persoanele care sunt în izolare sau carantină din cauza infectării cu noul coronavirus, vor putea vota prin intermediul urnei mobile.
Aceștia au avut la dispoziție până vineri, 4 decembrie, să facă o cerere către Biroul Electoral de Circumscripție de care aparțin, pentru a primi urna mobilă.
Totuși, primele rezultate oficiale for fi anunțate de BEC abia în cursul nopții.