Poșta Română se pregătește să dea afară 500 de salariați
Peste 500 de salariați, inclusiv directori și șefi de departamente, de la Poșta Română ar urma să fie disponibilizați, în această vară. În funcție de vechime, angajații pot să primească salarii compensatorii de până la 50.000 lei.
Poșta Română ar fi anunțat deja Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) că va recurge la disponibilizări, începând cu data de 15 iunie, potrivit publicației „Ziarul de Iași”, care a obținut un document în acest sens.
Astfel, toți lucrătorii care vor fi demiși var urma să primească, în funcție de vechime, salarii compensatorii care pot ajunge până la suma de 50.000 lei. La acest moment, Poșta are 23.118 de angajați, dintre care 712 au contractul de muncă suspendat.
‘’Concedierile se vor face de la data de 15 iunie 2023, însă nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii notificării scrise de către inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, și se vor desfășura pentru o perioadă de maxim 90 de zile”, se arată în documentul obținut de ZDI.
Acum urmează să se facă evaluarea celor care ocupă posturile afectate, iar în funcție de aceasta se va stabili lista celor care rămân fără loc de muncă.
Categoriile de salariați vizate
Cei mai mulți salariați care vor fi dați afară ocupă postul de expert (108 de persoane), după care vin economiștii (77 de persoane), documentariștii (73), operatorii de calculator (67), inspectorii exploatare (50) și consilierii juridici (18). Pe lista concedierilor se vor afla și persoane cu funcții de conducere: directori, directori adjuncți și șefi de diverse departamente, potrivit sursei citate.
Alți angajați vizați lucrează ca agent vânzări, șoferi, administratori de baze de date, ingineri, auditori și alți funcționari.
„În cazul în care concedierea colectivă afectează salariați soți care lucrează în aceeași unitate și ambele posturi sunt afectate de concedierea colectivă, se desface contractul de muncă al soțului care are venitul cel mai mic. (…) Se va avea în vedere ca măsura concedierii colective să afecteze numai în ultimul rând angajații părinți singuri, care au în îngrijire copii, pe întreținătorii unici de familie”, sunt alte două criterii stabilite de conducerea Poștei.
În cazul în care va fi necesară în continuare o departajare, Poșta va recurge la o companie de consultanță pentru realizarea unui audit al resurselor umane.
Fiecare salariat concediat va primi un alt post în aceeași localitate sau în localitate de domiciliu „în măsura în care Compania are această posibilitate”.
În schimb, vor fi acordate salarii compensatorii în funcție de vechimea în sistemul poștal, în valoare de: 5.000 lei (între 2 și 5 ani), 12.000 lei (între 5 și 10 ani), 18.000 lei (între 10 și 15 ani), 30.000 lei (între 15 și 20 ani) și 50.000 lei (peste 20 de ani).
Sindicatul poate face propuneri pentru evitarea sau diminuarea numărului de salariați care urmează să fie concediați până cel târziu la data de 8 mai.
Planul de restructurare al personalului face parte din măsurile propuse de conducerea Poștei Române în vederea reorganizării și eficientizării activității.
Poșta are o cotă de 6% la nivel național pe piața de coletărie, iar 45% dintre venituri provin din distribuirea pensiilor și ajutoarelor sociale.