Românii renunță și la mititei: Producătorii se așteaptă să vândă doar 18 milioane de mici de 1 Mai
În acest an, cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai este mai mare cu circa 30% faţă de perioada similară de anul trecut, dar aproape la jumătate față de alți ani. Procesatorii se așteaptă să vândă aproximativ 18 milioane de mititei, adică 1.500 de tone.
Dacă ne uităm la anii trecuți, cererea este cu mult mai mică. În 2018, de exemplu, consumul era undeva la 30 milioane de mici. Între timp, materia primă s-a scumpit, iar micul a ajuns să coste între 5-7 lei. Cel mai probabil, în acest an, doar unul din doi români își permite să sărbătorească 1 mai cu un mic și o bere.
„Din informaţiile furnizate de membri ARC, există o creştere a cererii de mici pe piaţă, care variază însă foarte mult de la companie la companie. Estimăm această creştere ca fiind de 30%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2022, şi cu aproximativ 8% mai mare faţă de perioada 1 ianuarie – 25 aprilie 2023. Producţia totală de mici este estimată la aproximativ 1.500 tone pentru această minivacanţă de 1 Mai, ceea ce ar însemna 18 milioane de mici, luând în calcul faptul că în general un mic are cam 80 de grame înainte de a-l pune pe grătar. Dacă ne gândim că românul consumă în genere doi mici, ar însemna că jumătate din populaţia actuală s-ar desfăta cu acest emblematic produs”, a declarat, pentru Agerpres Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Micii preferaţi ai românilor sunt cei făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită.
Din păcate, din cauza pestei porcine africane, micii pregătiți din carne provenită din România nu pot fi livrați și la export.
„Principalul obstacol în comerţul intră unional cu mici îl constituie pesta porcină africană. Ca atare, doar companiile care utilizează carne de porc materie prima eligibilă, provenită din state membre ale UE lipsite de restricţii pentru această boală, pot livra către magazinele româneşti aflate în ţările unde există comunităţi mari de români. Spre aceste destinaţii, micii pleacă congelaţi şi poartă pe eticheta marca de identificare de formă ovală prin care se atestă faptul că materia primă utilizată nu provine de la porci crescuţi în România. Estimarea companiilor care livrează în spaţial european indică o creştere a cererii de mici de 10% comparativ cu restul anului”, a spus directorul executiv al ARC.
În România, consumul de mici se ridică anual la aproximativ 200-250 milioane mici, respectiv în jur de 20.000 tone.