Al doilea mare faliment bancar din istoria Americii! Ce se întâmplă cu deponenții
Depozitele și o parte semnificativă a activelor First Republic Bank, supranumită banca bogaților, vor fi preluate de JP Morgan, anunțul fiind făcut luni de către Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).
JPMorgan Chase urmează să achiziționeze cea mai mare parte a First Republic după ce autoritățile de reglementare din SUA au orchestrat un acord peste noapte pentru a închide creditorul din California, ștergându-i acționarii în al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria țării.
Federal Deposit Insurance Corporation și autoritățile de reglementare din California, care au anunțat acordul luni dimineața devreme, au declarat că închid simultan First Republic și vând toate cele 93,5 miliarde de dolari din depozitele sale și majoritatea activelor sale către JPMorgan.
Banca de pe Wall Street plătește FDIC 10,6 miliarde de dolari ca parte a tranzacției.
Directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon, a apărat gestionarea procesului de către administrație, argumentând că, în cele din urmă, nimeni nu a dorit să achiziționeze First Republic ca o întreprindere în funcțiune. „Întreaga lume știa că este disponibilă și nimeni nu a cumpărat-o”, a spus el.
Singurul faliment bancar mai mare din istoria SUA a fost prăbușirea Washington Mutual în 2008.
În luna februarie, capitalizarea de piață a First Republic a fost de 25 de miliarde de dolari. Toți acționarii săi anteriori au fost acum sterși complet. Acțiunile băncilor regionale din SUA au fost sub presiune: PacWest a pierdut aproape 4%, Citizens- 3% și PNC – 3,4%.
Trezoreria SUA a declarat că este „încurajată” că deponenții din First Republic au fost protejați și că costurile pentru fondul de asigurare a depozitelor FDIC – estimate la aproximativ 13 miliarde de dolari – au fost minimizate de acordul cu JPMorgan.
„Sistemul bancar rămâne solid și rezistent, iar americanii ar trebui să se simtă încrezători în siguranța depozitelor lor”, a adăugat acesta.
Mișcarea autorităților de reglementare urmează săptămâni de turbulențe în sistemul bancar din SUA, după falimentul Silicon Valley Bank în martie. First Republic, care este puțin mai mare decât SVB, este a treia bancă preluată de FDIC în mai puțin de două luni, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a slăbit băncile care se bazau pe depozite la costuri reduse.
Multe bănci mijlocii au suferit inițial depuneri și scăderi ale prețului acțiunilor după ce SVB a ieștit din funcțiune, deși majoritatea s-au stabilizat în ultimele săptămâni. Dar First Republic a dezvăluit că a suferit ieșiri de peste 100 de miliarde de dolari. Avea active de 229,1 miliarde de dolari când a fost preluată și s-a clasat pe locul al 14-lea cel mai mare creditor al națiunii la sfârșitul anului 2022.
Preluarea și vânzarea sa au avut loc după un weekend frenetic în care FDIC a invitat o jumătate de duzină de companii financiare să analizeze informații detaliate despre activele și depozitele First Republic.
JPMorgan , PNC și Citizens au fost printre creditorii care au făcut oferte obligatorii. First Republic era în pragul eșecului de aproape două luni, deoarece depozitele au fost retrase, iar modelul său de afaceri de a oferi credite ipotecare ieftine clienților bogați a fost strâns de creșterea ratelor dobânzilor. Costurile sale de finanțare au crescut, de asemenea, rapid și a acumulat pierderi mari. „Mă tem că întârzierile în închiderea băncii ar fi putut contribui la costurile FDIC”, a spus fostul președinte al FDIC, Sheila Bair. „Pentru orice bancă în faliment, cu cât autoritățile de reglementare așteaptă mai mult să o închidă, cu atât pleacă mai mulți clienți și angajați buni, erodând valoarea francizei. . . În plus, pe măsură ce depozitele neasigurate se micșorează, FDIC îi este mai ușor să asigure ofertanți pentru toate depozitele.”
Scurta preluare a băncii de către FDIC i-a permis să încheie un acord de împărțire a sarcinii pe cinci ani cu JPMorgan privind pierderile nerealizate din portofoliul de credite al First Republic din cauza creșterilor recente ale ratei dobânzii.
JPMorgan achiziționează împrumuturi în valoare de 173 de miliarde de dolari de la First Republic și aproximativ 30 de miliarde de dolari în titluri.
JPMorgan va recunoaște un câștig unic de 2,6 miliarde de dolari din tranzacție, dar a spus că se așteaptă să cheltuiască 2 miliarde de dolari pentru costurile de restructurare în următoarele 18 luni.
FDIC oferă, de asemenea, 50 de miliarde de dolari din finanțare pe termen fix pe cinci ani. Acordul înseamnă că toți deponenții First Republic, inclusiv cei care depășesc limita de asigurare de 250.000 de dolari, vor păstra accesul la banii lor atunci când cele 84 de sedii ale băncii din opt state se redeschid.
JPMorgan a declarat că va rambursa depozitele de 25 de miliarde de dolari pe care alte 10 bănci mari le-au plasat First Republic într-un efort eșuat de a stabiliza banca. Contribuția proprie de 5 miliarde de dolari va fi eliminată.
JPMorgan a declarat într-o prezentare pentru investitori că afacerea „accelerează” și „completează” strategia sa de gestionare a averii, care s-a concentrat mai degrabă pe clienții normali decât pe cei super bogați.
Unele sucursale din First Republic vor fi convertite în centre de gestionare a averii, iar platforma de administrare a averii băncii mai mici va deveni parte a JPMorgan Advisors.
Tranzacția de luni urmează confiscării de către FDIC luna trecută a SVB și Signature Bank, în ambele autoritățile guvernamentale au invocat așa-numita scutire de risc sistemic. Această mișcare a permis FDIC să garanteze toate depozitele la bănci pentru a stopa contagiunea.
Dar vânzarea imediată către JPMorgan nu implică un astfel de pas. Fiind cea mai mare bancă a națiunii, JPMorgan ar fi fost interzisă să achiziționeze un alt creditor, deoarece controlează mai mult de 10% din depozitele americane. Dar autoritățile de reglementare pot renunța la plafon dacă este necesar. JPMorgan a spus că au fost obținute toate aprobările de reglementare și a estimat că tranzacția va adăuga venituri anuale de aproximativ 500 de milioane de dolari.