Publicat: 06 mai 2023, 11:30, de Cristian Matache, în ESENȚIAL , ? cititori
<a rel=Bacșișul a adus creșteri cu până la 30% ale veniturilor angajaților din Horeca" >

HORA, autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești susține că legiferarea bacșișului prezintă numeroase avantaje pentru angajați, dar și creșterea veniturilor încasate la bugetul de stat. Totodată, această măsură înseamnă transparență în operațiunile companiilor și în distribuția acestora către angajați, dar și alinierea țării noastre la o normalitate fiscală europeană.


În primele 3 luni de la reglementarea bacșișului, au fost înregistrate creșteri ale veniturilor angajaților din Horeca cu până la 30%, iar valoarea bacșișului lăsat de clienți este estimată la peste 10 milioane de lei. În mediul urban, se vorbește chiar despre dublări ale veniturilor, urmare a legiferării bacșișului, susțin reprezentanții HORA.

Cifra de afaceri a industriei Ospitalității pentru 2023 este estimată la aproximativ 6,5 miliarde de euro. Pornind de la un bacșiș mediu de 3% raportat la această sumă și impozitat cu 10%, ar duce la un câștig pentru stat de 19 milioane de euro.

„HORA a susținut încă de la început reglementarea veniturilor de tip bacșiș. Pentru noi nu este o surpriză această evoluție a veniturilor. Mulți au considerat că acest demers presupune o nouă impozitare, însă e important de clarificat că impozitarea veniturilor din alte surse, în cuantum de 10%, a existat dintotdeauna. Propunerea noastră a fost să se încadreze aceste venituri de tip bacșiș ca venit din alte surse. Pentru că înainte se impozitau ca venit salarial și era imposibil să poți distribui angajaților sumele lăsate de clienți. Pentru noi, operatorii, această măsură este un pas excelent către loializarea angajaților și un instrument foarte bun pentru a atrage forță de muncă. Angajatul din Ospitalitate și crearea unui mediu economic care să ofere stabilitate și siguranță pe termen lung, au constituit întotdeauna ținta acestor eforturi,” a declarat Ion Biriș, Președinte HORA.

În cadrul evenimentului Bacșișul, o inițiativă de bine!, organizația HORA, alături de Mastercard, a invitat autoritățile la un dialog deschis care a vizat evaluarea măsurii la 3 luni de la implementare, dar și clarificarea unor nelămuriri din partea operatorilor. De asemenea, necesită discuții și clarificări următoarele aspecte: codul CAEN de catering care nu beneficiază de bacșis, acordarea acestuia zilierilor – chiar dacă forma de angajare este pentru 24 de ore, analiza restrângerii la un prag de maximum 15%, recompensarea serviciilor din cafenele sau locații fast-food, la care plățile se fac la casă și extinderea pentru serviciile de livrări la domiciliu.

Bacșișul este o practică des întâlnită ca formă de recunoaștere a calității serviciilor oferite de către personalul din HoReCa. Acordarea bacșișului este opțională, iar valoarea bacșișului rămâne, în continuare, la latitudinea clientului. Oaspeții pot opta oricând pentru achitarea bacșișului cu cardul, nefiind limitați de numerar, în contextul în care plățile digitale sunt din ce în ce mai utilizate. Pentru angajații din industrie, fiscalizarea veniturilor din bacșiș înseamnă atât garantarea creșterii puterii lor de cumpărare, cât și creșterea veniturilor declarate, ceea ce le asigură posibilitatea să facă dovada veniturilor reale și îi avantajează din punct de vedere al scorului de credit, precum și la momentul acordarii pensiei.

În urma discuțiilor, s-a concluzionat necesitatea elaborării unui scurt ghid de bune practici cu privire la uniformizarea informațiilor la nivel de industrie, pentru a asigura o implementare corectă la nivel național.

În acest moment, operatorii economici înmânează clientului nota de plată, înainte de emiterea bonului fiscal, iar oaspetele va alege dacă dorește să plătească bacșiș, precum și valoarea acestuia, fie ca sumă procentuală, cuprinsă între 0% şi 15% din nota de plată, fie ca sumă absolută. Bacşişul va fi evidenţiat apoi pe același bon fiscal cu produsele achiziționate sau serviciile prestate şi introdus în baza de date a casei de marcat cu denumirea „bacşiş”.

Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct. Din punct de vedere fiscal, sumele încasate ca bacșiș de către operatorul economic vor fi declarate ca venituri din alte surse și impozitate cu 10%, impozitul urmând să fie virat la bugetul de stat. Operatorii economici pot stabili printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați, a sumelor provenite din încasarea bacșișului.