Importanța confortului termic din locuință pentru sănătatea familiei tale
Unul dintre factorii care vor afecta cel mai tare sănătatea ta, dar și a familiei tale, mai ales la domiciliu, este confortul termic. Într-o țară cu o climă temperat continentală de tranziție, cum este și România, obținerea confortului termic poate fi destul de dificilă, deoarece vara ne confruntăm cu temperaturi caniculare, iar pe timpul iernii cu înghețul. Din fericire, există soluții!
Ce înseamnă confort termic?
Conform standardelor internaționale, confortul termic este definit drept o senzație generală de mulțumire în raport cu mediul înconjurător. Dacă ne referim strict la mediul din interiorul locuinței, prin confort termic înțelegem temperatura, dar și umiditatea din casă. Dacă în ceea ce privește temperatura este recomandat ca aceasta să fie cât mai omogenă, umiditatea nu trebuie să treacă de 80%. Când această limită este întrecută, te vei confrunta cu disconfortul termic.
În ceea ce privește temperatura, lucrurile stau puțin diferit. De preferat ar fi ca temperatura să fie diferită în funcție de cameră, după cum urmează:
- 20 de grade Celsius în dormitor și camera de zi;
- 22 de grade Celsius în baie;
- 18 grade Celsius în bucătărie;
- Între 22 și 24 de grade Celsius pentru camera copilului.
Se recomandă ca în timpul nopții temperatura să se încadreze între 17 și 20 de grade.
Cum ne poate influența disconfortul termic sănătatea?
Pe lângă o senzație constantă de neplăcere, cauzată de căldura sau frigul excesive, în timp, tu și familia ta este posibil să dezvoltați și diverse probleme respiratorii sau răceli.
Ce putem face pentru a asigura confortul termic?
Așa cum spuneam și în introducere, din fericire există o serie de soluții la care poți recurge pentru a asigura confortul termic în locuință. Iată care sunt acestea:
- Investește în izolarea casei. Chiar dacă te va costa ceva bani, efectele se vor vedea rapid și te vor ajuta pe o durată foarte lungă de timp. O izolație termică făcută de profesioniști va crește temperatura de la interior cu cel puțin trei sau patru grade pe timpul iernii și o va scădea vara cu cel puțin două sau trei. În plus, grație izolației, nu mai trebuie să folosești sistemul de răcire/încălzire la capacitate maximă, ceea ce te va ajuta și să economisești bani;
- Investește în soluții de climatizare care să te ajute pe tot parcursul anului. Trebuie să știi și că aerul conditionat de la Daikin asigura confortul optim în orice încăpere, indiferent de anotimp. Aparatul de aer condiționat poate fi folosit atât pentru a răci, cât și pentru a încălzi o încăpere și poate menține o temperatură constantă. În funcție de filtrele incluse ar putea chiar și să te ajute să te bucuri de un aer mai curat;
- Menține umiditatea optimă. În primul rând ai grijă să aerisești periodic pentru a regla diferențele de temperatură între exterior și interior. Apoi, ai putea investi într-un dezumidificator care să te ajute să scazi cantitatea de vapori de umezeală din atmosferă. Pe de altă parte, un mediu prea uscat va favoriza răspândirea microbilor, așadar apelează cu încredere și la un umidificator. Modelele cu funcție de ionizare sunt recomandate deoarece te pot scăpa de particulele de praf din aer.
Ai grijă de tine și de familia ta prin asigurarea confortului termic pe tot parcursul anului!