Eugen Teodorovici: „Rotativa este o formã de pãcãlealã pe care românii au acceptat-o prea uşor”
Invitat la podcastul sãptãmânal PUTEREA CUVÂNTULUI, fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici a comentat subiectul rotativei guvernamentale, pe care l-a catalogat drept o „pãcãlealã” pe care guvernanţii o servesc românilor.
”Românii au acceptat rotativa prea ușor”
„Trebuie sã ne aducem aminte de momentul în care s-a inventat acest termen de rotativã guvernamentalã. S-a înţeles greşit ce fãceau alţii. Germania a fost un exemplu dat de politicienii noştri. Ciolacu şi Cîţu au fost semnatarii acestui tip nou de Guvern. „Din punctul meu de vedere aceastã rotativã este o nouã pãcãlealã pentru români. O luãm logic. Ai un Guvern instalat şi mergem pe ideea de rotativã şi mergem pe ideea ca la jumãtatea guvernãrii sã vinã alţii. Dar de ce sã vinã alţii dacã acel Guvern merge bine, perfomeazã, şi toatã lumea este mulţumitã? De ce sã produci rotativa? Rotativa este cã schimbi premierul şi, poate, nişte miniştri.
Asta se poate face foarte simplu, pe lege. Remanierea miniştrilor este un instrument al primului-ministru, al partidului care vede, analizeazã, vede pulsul din stradã, discutã cu liderul partidului dacã este altul decât liderul partidului şi aşa mai departe. Deci este o formã de pãcãlealã pe care, din pãcate, românii au acceptat-o prea uşor fãrã sã întrebe: <<Domnule Ciolacu, dar de ce vreţi sã rotiţi? Mergeţi cu un premier. Hotãrâţi-vã între voi, PSD, PNL, UDMR care sã fie premierul şi ţineţi-l. Pentru cã nouã, pe de o parte ne vorbiţi despre stabilitate. Nu mereu ne invocaţi cã alegerile anticipate pot provoca instabilitate, cã schimbarea de premier poate provoca instabilitate? Pãi, aceastã rotativã ce este? Aduceţi-vã un premier şi dacã acela nu performeazã, îl puteţi schimba şi ne vedem la alegeri în 2024>> Este o greşealã cã poporul român a acceptat un astfel de compromis”, a declarat Eugen Teodorovici.
Teodorovici: PSD a dat chix cu totul!
Intrebat dacã rotativa se datoreazã faptului cã anumite ministere reprezintã o puşculiţã pentru un partid, Teodorovici a rãpuns sec: „Da, categoric!”.
„De obicei, când îşi aleg ministerele, partidele se gândesc la voturi, în paralel cu partea financiarã. Aceste douã decizii sunt luate în acelaşi timp. PSD a mers pe ministerele care sunt în zona sa de politicã, de doctrinã. A ales ministerul Muncii, Familiei, Agricultura, Ministerul de Finanţele, fãrã de care, chipurile, nu ar fi putut sã performeze la celalalte. Din pãcate, PSD a dat chix cu totul! Mã aşteptam ca PSD, cu ministerele-cheie luate de partea sa, sã rãspundã problemelor de zi cu zi ale românilor, sã ţinã cont dde experienţele anterioare ale guvernelor social-democrate anterioare când s-au luat mãsuri pentru piaţã şi nu sã vinã şi sã opreascã propriile sale mãsuri. Uitaţi-vã cã din 22 de miniştri sunt 10 social-democraţi. Nu o sã putem spune nimic bun despre ei”.