Prețul stresului prelungit: scurtarea vieții cu 30 de ani  

Publicat: 09 mai 2023, 09:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prețul stresului prelungit: scurtarea vieții cu 30 de ani  

Potrivit unui recent studiu, expunerea prelungită la stres poate provoca accelerarea procesului de îmătrânire a celulelor  și, implicit, scurtarea vieții individului cu aproape 30 de ani, transmit Sante magazine.  

Stresul este o problemă de sănătate frecventă, care afectează un mare număr de persoane la nivel global. Acesta poate fi generat de o infinitate de factori, printre care tensiunile la locul de muncă, în familie, dificultățile financiare, problemele de sănătate etc.

Stresul cronic, cel care persistă o perioadă îndelungată, poate provoca multiple probleme de sănătate : boli cardiovasculare, tulburări digestive și de somn, depresie, anxietate etc., dar și scăderea speranței de viață.

Un studiu de dată recentă, publicat în revista Cell Metabolism, arată că stresul poate reduce în mod considerabil longevitatea, provocând îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Autorii studiului au descoperit că, contrar vârstei cronologice, care se bazează pe numărul de ani de viață, vârsta biologică a organismului este fluctuantă. Ea depinde de numeroși factori, în special forma fizică, starea de sănătate și stilul de viață.

Perioadele de stres intens, legat printre altele de o boală gravă, o intervenție chirurgicală majoră, o sarcină sau modificarea modului de viață, pot altera AND-ul și accelera procesul de îmbătrânire a celulelor. Aceasta poate duce la o reducere a longevității cu aproximativ 30 de ani, potrivit cercetătorilor.

În țara noastră, de exemplu, aproximativ 60% din decese sunt provocate de boli cardiovasculare subliniază Societatea Română de Cardiologie. În plus, se observă o creștere a numărului tinerilor care se confruntă cu boli cardiace, stresul psihosocial fiind o cauză care duce la apariția acestor probleme de sănătate la vârste tinere.

Soluția

De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că există o soluție pentru reducerea efectelor negative ale stresului asupra organismului: odihna.

În studiul lor, autorii au expus șoarecii la stres prelungit, ceea ce le-a mărit vârsta biologică. Totuși, când au beneficiat de odihnă, o perioadă cel puțin egală cu cea de expunere la stres, șoarecii au ”întinerit”.

Această descoperire este o veste bună pentru persoanele care se confruntă cu stres cronic, deoarece demonstrează că o stare de calm, de odihnă contribuie la reducerea efectelor nefaste ale stresului asupra sănătății și longevității organismului.