Vești bune de la Pilonul II de pensii!
Pilon II de pensii are o tendință crescătoare, după lovitura suferită anul trecut. Aceasta se vede din sumele obținute. Toate persoanele până în 45 de ani care sunt angajate, contribuie automat la Pilonul I și Pilonul II de pensii.
În primele patru luni de la angajare, ei pot alege administratorul la Pilonul II de pensii care să le gestioneze fondurile. Dacă în cele patru luni nu și-au ales administratorul, li se va desemna automat unul din oficiu.
Românii au cotizat cu 3,2 miliarde de lei la pensiile private obligatorii Pilon II de pensii în primul trimestru din 2023. Acest lucru înseamnă cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Este vorba despre acei salariați care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrânețe. Ei au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni din 2023 către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II, arată calculele realizate de zf.ro, pe baza cifrelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Creșterea vine în contextul în care numărul de participanți ai fondurilor a urcat cu 192.000 de persoane. De asemenea majorările salariale din ultima perioadă au contat.
Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, din februarie 2023, arată că salariul mediu net a fost de 4.270 de lei, în creștere cu 14,8% față de aceeași lună din 2022.
3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II de pensii. Fondul are cca opt milioane de participanți. Dintre aceștia, aproximativ patru milioane virează activ în fiecare lună 20% din contribuții, în companii listate.
Cum verifici suma din fondul de pensie
Cei interesați să afle ce sumă de bani au acumulat până în prezent la Pilonul II de pensii trebuie să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Ei trebuie să completeze o cerere.
După completare, persoanele vor fi contactate de către administratorul fondului. Acesta le va oferi toate informațiile necesare.
În cazul în care persoanele nu și-au ales administratorul fondului de pensii și vor să afle cine este, trebuie să intre pe același site. Vor trebui să-și completeze numele, prenumele și CNP-ul. După, le va apărea administratorul și detaliile de contact.
Retragerea banilor de la Pilonul II de pensii – când este posibilă?
Banii din contul de pensie administrată privat (Pilon II de pensii) se pot retrage la vârsta pensionării. Se pot retrage și înainte în cazul pensionării cu grad I sau II de invaliditate. În cazul decesului, banii ajung la moștenitorii legali.
Potrivit unui raport al ASF, în ultimii cinci ani, peste 50 de mii de români și-au retras banii din Pilonul II de pensii.
Suma medie retrasă a fost de 13.200 de lei, însă unii au scos de aproape trei ori mai mulți bani decât valoarea contribuțiilor.
Citește și: Schimbare majoră la Pilonul II de pensii!