Legumicultorii din Buzău îl acuză pe Daea că îi îngroapă cu declarațiile lui: „Este ca o pată pe județul nostru’’
Fermierii din Buzău îl acuză pe ministrul Agriculturii Petre Daea că îi îngroapă cu declarațiile lui cu privire la substanțele toxice folosite de producătorii din Glodeanu Sărat pentru coacerea forțată a legumelor cultivate în solarii. Este ca o „pată’’ pe județul nostru, iar vânzările au început să scadă, susține un producător cunoscut din zonă.
În urmă cu câteva zile, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău anunța că, în urma mai multor percheziții, organizate în județele Buzău și Ilfov, a fost depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia.
Acestea ajungeau la doi legumicultori din comuna Glodeanu Sărat din Buzău, care creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de 8 ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt. Legumele din solarii erau vândute apoi în en-grosuri aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri. Au fost descoperite chiar cazuri în care legumele coapte forțat ajungeau la raft în categoria produselor BIO.
Mircea Tatu, un cunoscut producător de legume bio din localitatea Cochirleanca, judeţul Buzău, spune că declarațiile ministrului Daea, care a amenințat că le taie subvențiile fermierilor care apelează la astfel de substanțe, cu referire directă la cei doi producători din Glodeanu Sărat, pun o ’’pată’’ pe toți fermierii din județ, care au început să aibă pierderi.
Vezi si Citeste si Surpriză în scandalul roșiilor de la Buzău: Trei producători cercetați și nu doi. DAJ cere lămuriri procurorilor
Fermierul spune că a trimis probe la un laborator cunoscut din București pentru analize, astfel încât să demonstreze că legumele sale sunt într-adevăr curate.
„Ar trebui controale mult mai drastice. Noi am fost controlați o dată de Autoritatea fitosanitară, am întrebat ce s-a întâmplat cu analizele, ne-au spus că la noi n-au ieșit nici măcar zero, zero și ceva, nu folosim nici măcar insecticide normale care sunt omologate, darmite să utilizăm așa ceva ….Noi avem combatere biologică la toată grădina, nu s-a găsit nici un fel de urmă de insecticid sau de pesticid. Ieri, am trimis analizele la un laborator foarte recunoscut pe plan internațional, nu doar la noi, și am cerut în mod expres să se facă analiza la această substanță care grăbește coacerea, plus la tot felul de reziduri care se pot găsi într-o plantă. Voi face publice analizele la roșiile care sunt bio, să se vadă cum producem noi…Avem pierderi foarte mari, am cheltuit foarte mult, ar trebui să scoatem banii pe investiție. (…)..iar la noi, deja au scăzut vânzările”, a declarat Mircea Tatu la Antena 3 CNN.
Zona Glodeanu Sărat se numără printre cele mai cunoscute bazine legumicole din țară.
Citeste si Producătorii de legume în spații protejate, monitorizați la sânge. Amenințarea lui Petre Daea