Cosmonautul Dumitru Punariu şi un expert ESA le-au explicat elevilor bucureşteni cum apărăm Terra de asteroizi
Astăzi, la Liceul Teoretic Național, a avut loc cea de-a doua sesiune a programului dedicat Zilei Asteriodului, sărbătorită anual la iniţiativa ONU pe 30 iunie, dată care marchează aniversarea impactului unui imens corp ceresc cu Terra, în anul 1908, în regiunea Tunguska.
La evenimentul cofinanţat de Uniunea Europeană şi organizat de Agenția Spațială din Luxemburg şi Fundația „Asteroid” din Luxembourg, au fost invitaţi două nume de referinţă în cercetarea spaţiului, Dumitru Dorin Prunariu – primul cosmonaut roman și Ian Carnelli – managerul misiunii Hera a Agenției Spațiale Europene (ESA).
În cadrul sesiunii moderată de celebrul jurnalist de știință, Alexandru Mironov, cosmonautul Dumitru Prunariu și Ian Carnelli au explicat liceenilor prezenţi la eveniment rolul asteroizilor în formarea universului, dar şi modalitatea în care oameni pot devia anumite corpuri cereşti petru a nu intra în coliziune cu Terra, ori cum se pot utiliza resursele acestora.
Cosmonautul Dumitru Prunariu a prezentat pe larg evenimentul produs în regiunea Tunguska din Rusia (n.r – actualul ţinut Krasnoiarsk) în data de 30 iunie 1908, catalogat ca fiind cel mai mare impact al unui corp ceresc asupra scoarței terestre din istoria recentă a omenirii. Dumitru Prunariu a explicat faptul că evenimentul din Tunguska a fost provocat de un corp ceresc care a explodat la o altitudine de 5 – 15 km şi a degajat o energie de circa 185 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, fapt ce a provocat scoaterea din rădăcini a peste 80 de milioane copaci aflați pe o rază de 2.150 kilometri pătrați. Cosmonautul roman a dezvăluit că unda de șoc a exploziei respective ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter şi ar fi înconjurat globul terestru de două ori, provocând furtuni deosebit de puternice în Marea Neagră chiar şi la cinci ore după impact.
Ian Carnelli, expert implicat în ultimii 15 ani în zeci de proiecte de misiuni spaţiale derulate de ESA, a prezentat liceenilor bucureşteni modul în care oameni de ştiinţă descoperă și urmăresc asteroizii, precum şi acţiunile întreprinse de aceştia pentru a proteja Terra de impactul acestora. Deşi pare science fiction, expertul ESA a dezvăluit rolul pe care tehnologia produsă în România o are în ghidarea misiunii ESA HERA (n.r. – realizata în coordonare cu misiunea DART a NASA), care îşi propune devierea asteroizilor printr-un impactor cinetic.
- Un asteroid poartă numele cosmonautului român: “10707 Prunariu”
Cosmonautul Dumitru Prunariu este primul și singurul cosmonaut român, actualmente el fiind expert în cadrul Agenției Spațiale Române, președinte și membru fondator al Asociației Exploratorilor Spațiului (ASE) și ASE Europe și vicepreședinte al Institutului European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicațiilor (EURISC). Totodată, el este membru al Academiei Internaționale de Astronautică, iar din anul 2012 a fost numit în Grupul de experți guvernamentali privind transparența spațiului cosmic și măsurile de consolidare a încrederii, instituit prin Rezoluția 65/68 a Adunării Generale a ONU. Anterior, Dumitru Prunariu a ocupat funcția de președinte al Agenției Spațiale Române și al Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Exterior (COPUOS).
Pentru activitatea sa legată de Near Earth Objects și pentru promovarea Zilei Asteroidului ca zi internațională recunoscută de Adunarea Generală a ONU, în anul 2017 un asteroid a fost numit cu numele său, asteroidul „10707 Prunariu”.