Băieții supraponderali sau obezi de azi, bărbațiii infertili de mâine!
Un studiu de dată recentă arată că băieții supraponderali sau obezi prezintă un risc mai mare de infertilitate la maturitate.
Infertilitatea masculină este încă insuficient studiată. Milioane de cupluri nu reușesc să procreeze. În majoritatea cazurilor în care bărbatul este steril, motivul este încă necunoscut. Cercetătorii au aprofundat acest subiect și au dorit să afle dacă supraponderea și obezitatea infantilă ar putea fi factori de risc.
Pentru acest studiu, apărut în numărul din 18 aprilie al publicației Journal europeean d’endocrinologie, cercetătorii au monitoriazat 268 de copii și adolescenți cu vârste între 2 și 18 ani, într-o unitate de endocrinologie pediatrică a Universității Catane (Italia). Pe lângă monitorizarea evoluției sub aspectul greutății, ei au colectat date privitoare la volumul testicular al subiecților și rezistența la insulină.
Rezultatele: băieții cu o greutate considerată normală aveau un volum testicular de 1,5 ori mai mare comparativ cu cei supraponderali sau obezi la vârsta prepubertară.
De asemenea, ei au mai constatat că tinerii cu nivelul insulinei normal aveau un volum testicular de 1,5 -2 ori mai mare, comparativ cu cei care prezentau hiperinsulinemie (nivel ridicat de insulină în sânge în general asociat cu diabet de tip 2).
”În acest studiu, am constatat că supraponderea sau obezitatea este asociată cu un volum testicular prepubertar mai mic. În plus, comorbiditățile legate de obezitate, ca hiperinsulinemia și rezistența la insulină, influențează volumul testicular înainte și după pubertate, a declarat Rossella Cannarella, una din autoarele articolului, într-un comunicat.
Un volum al testiculelor mai mic are consecințe asupra fertilității: o producție de spermă mai mică mai târziu, ca adult. Motiv pentru care autorii studiului susțin că este necesară menținerea băieților la o greutate normală pentru a evita infertilitatea lor ca adulți.
Deși prevalența obezității infantile crește în toată lumea, impactul obezității și al tulburărilor metabolice asociate cu creșterea în volum a testiculelor nu este încă bine cunoscută, subliniază Rossella Cannarella. Așadar, noi bănuim că un control mai strict al greutății corporale în perioada copilăriei ar putea reprezenta o strategie de prevenire, pentru a menține funcția testiculară mai târziu ca adulți, mai spune aceasta.