TikTok va fi interzis în România? La ce riscuri te expui folosind aplicația?
TikTok pare a fi făcut primul pas spre a fi interzis și în România. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că o decizie se va lua săptămâna viitoare. Închiderea aplicației va fi doar pentru anumite medii.
Autoritățile din România par să fi făcut primul pas spre interzicerea TikTok. Se discută serios pentru interzicerea aplicației pe dispozitivele guvernamentale. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că se va discuta săptămâna viitoare la nivel înalt în această privință. Consiliul pentru securitate cibernetică va lua o decizie în privința aplicației TikTok peste câteva zile. Ea ar putea fi interzisă la nivel guvernamental.
Interdicția nu va afecta utilizarea aplicației la nivelul populației. În plus, se va desfășura și un proces de informare a românilor cu privire la riscurile la care se expun când folosesc aplicația. Utilizată de sute de mii, dacă nu milioane de români, aplicația a cunoscut o explozie de popularitate în ultimii ani.
Tot în ultimul an a fost interzisă pe rând la nivel guvernamental în SUA. Apoi a fost interzisă în alte câteva țări, în universități și de către Comisia Europeană, la nivelul personalului său. Mai este interzisă și în UK, Austria, Franța, tot la nivel guvernamental și militar. Motivele sunt cele deja cunoscute: TikTok are drept companie mamă ByteDance, o companie din China, văzută drept un potențial risc de securitate, dacă datele utilizatorilor ajung la Guvernul chinez. În plus, aplicația are o sumedenie de permisiuni cerute la instalare. TikTok a avut probleme din cauza spionarea unor jurnaliști, pe care a recunoscut-o, și are o problemă și cu transparența transferului și stocării de date ale utilizatorilor. Măcar a mai lucrat la politicile care protejează minorii.
Multe instituții din România au cont pe TikTok. Din dorința de a ajunge mesajul instituțional în medii cât mai diverse, multe instituții și-au deschis cont, începând de la Senatul României, Jandarmeria și Poliția Română, Ministerul Apărării, MAI, până la primării, școli ș.a.
Citește și:Partajarea fotografiilor – majoritatea oamenilor fac o greșeală majoră!