Robert de Niro din nou tată la 79 de ani: care sunt riscurile paternității tardive
Recenta declarație a actorului Roberto de Niro, 79 de ani, într-un interviu pentru ET Canada, că este din nou tată a deschis discuția despre riscurile în cazul copilului conceput de un bărbat înaintat în vârstă. BFMTV citează mai multe studii care demonstrează că paternitatea tardivă este asociată cu multiple riscuri.
La bărbat, ”genomul spermatozoizilor se alterează cu vârsta prin fragmentarea ADN-ului acestuia, provocând dificultăți mai mari de concepere, creșterea avorturilor, a riscurilor genetice la descendenți”, explică specialiștii de la Asigurarea de boală. Potrivit acestora, în cazul bărbatului, cu fiecare an în plus ”crește cu 11% riscul de a nu genera o sarcină și cu 12% de a nu fi o naștere vie”.
Schizofrenie, autism, leucemie…
De exemplu, cu cât vârsta tatălui este mai mare cu atât riscul de a dezvolta o schizofrenie este mai important, deoarece schizofrenia are o componentă genetică, potrivit unui studiu publicat în 2011 în revista franceză de psihiatrie l’Encephale.
De asemenea, bebelușii cu tați cu vârste peste 45 de ani au un risc mai mare (peste 14%) de a veni pe lume prematur, sub greutatea normală, comparativ cu bebelușii concepuți de bărbați cu vârste între 25 și 34 de ani.
Un alt studiu, publicat în 2015 în revista Reproductive Biology and Endocrinology, afirmă că vârsta înaintată a tatălui mărește incidența diferitelor tipuri de tulburări ca autism, schizofrenie, tulburări bipolare și leucemie, la copil.
Autorii acestor studii susțin că este necesară o mai bună informare a cuplurilor asupra acestor riscuri.