Aleșii pică iar examenul la reforma pensiilor speciale în fața Băncii Mondiale
Banca Mondială spune că impozitarea progresivă a pensiilor speciale va avea un efect neglijabil de reducere a cheltuielilor. Recomandările Băncii sunt ca indexarea pensiilor să se realizeze cu inflația și nu proporțional cu salariile în plată cum se întâmplă la magistrați. De asemenea, recomandă eliminarea anumitor sporuri din calculul pensiei.
Reforma pensiilor speciale a ajuns și în Senatul României. Aici s-a votat în martie impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale. Această măsură va avea însă efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor se arată într-un raport realizat de Banca Mondială. În document se arată că pentru pensiile de serviciu impozitarea va avea un efect neglijabil asupra cheltuielilor brute.
„Pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”, arată raportul obținut de economedia.
Banca Mondială arată că „diferențierea impozitării nu este suficient de semnificativă pentru a produce beneficii în materie de echitate. Totodată, pragul de mărime a salariului mediu pentru creșterea impozitării este destul de ridicat. În timp, datorită indexării cu rata inflației (care se preconizează că va fi mai mică decât creșterea salariului mediu), din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute”.
Impozitarea pensiilor speciale – amendamente:
– pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;
– pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut și excedează aplicării principiului contributivității, se aplică o cotă de impunere de 15%.
– în situația în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câștigul salarial mediu brut, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.
Reforma pensiilor speciale – indexare cu inflația, nu cu salariile în plată
Banca Mondială mai spune că indexarea pensiilor speciale cu inflația, nu cu salariile în plată, ar trebui să reducă cheltuielile maxime pentru pensiile magistraților de la 0,114% din PIB în 2049 (în condițiile proiectului de lege înainte de modificări) la 0,082% din PIB în 2042. Până în 2070, se preconizează că cheltuielile se vor reduce cu aproximativ 0,026% din PIB (de la 0,093% din PIB la 0,067% din PIB).
„Trecerea la indexarea cu rata inflației este una dintre cele mai puternice măsuri disponibile pentru a reduce cheltuielile și a îmbunătăți echitatea în planul de pensii al magistraților”, arată instituția financiară.
Amendamentul privind indexarea:
– Indexarea cu salariile este înlocuită cu indexarea cu inflația, în concordanță cu recomandările Băncii Mondiale din raportul de analiză a impactului.
Eliminarea sporurilor din baza de calcul – condiție pentru reforma pensiilor speciale
Eliminarea sporurilor din baza de calcul a pensiilor pentru militari vor reduce această bază cu aproximativ 2% în viitor, mai arată BM. „Această măsură în sine ar trebui să reducă cheltuielile maxime de la 0,789% din PIB în 2028 la 0,784% din PIB în 2028, iar până în 2070 cheltuielile ar trebui să se diminueze cu aproximativ 0,013% din PIB (de la 0,622% la 0,609% din PIB)”, arată raportul Băncii.
Amendamentul privind eliminarea sporurilor:
– Mai multe sporuri suplimentare pentru militari sunt excluse din baza de calcul a pensiei:
– sporul acordat pentru recunoașterea meritelor personalului medical care participă la acțiuni pentru combaterea pandemiei de COVID-19;
– stimulentul de risc în timpul stării de urgență impuse ca urmare a pandemiei COVID-19;
– stimulentele financiare lunare acordate ca urmare a reformei sistemului de sănătate;
– creșterea salarială pentru personalul care nu a beneficiat de zilele libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a școlilor;
– valoarea serviciilor turistice.
Nu se va accepta cumulul mai multor pensii speciale
Reforma pensiilor speciale vizează și interzicerea cumulului mai multor pensii speciale. Banca Mondială spune că nu dispune de date pentru a estima impactul acestei măsuri, dar că este de așteptat ca această măsură să ducă la creșterea echității.
– Amendamentul privind interzicerea cumulului:
Beneficiarii care sunt eligibili pentru mai mult de o pensie de serviciu sunt obligați să aleagă una singură.
Alinierea vârstei de pensionare a diplomaților cu vârsta de pensionare din sistemul general
Modificarea referitoare la alinierea vârstei de pensionare a membrilor corpului diplomatic cu vârsta de pensionare din sistemul general duce la creșterea echității, însă nu se așteaptă niciun impact semnificativ al acestei măsuri, mai spune Banca Mondială, în contextul în care numărul total al pensionarilor din această categorie este sub 800 de persoane și este în scădere.
Amendamentul privind vârsta de pensionare a diplomaților:
– Vârsta de pensionare a membrilor corpului diplomatic este stabilită la același nivel ca în sistemul public general (65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei).
Ce spun aleșii despre reforma pensiilor speciale?
„Studiul este în analiză la Ministerul Muncii și am convenit în coaliție ca, în momentul în care se va finaliza și vom avea concluziile de la Ministerul Muncii să poată să fie prezentate și să luăm o decizie în coaliție”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat despre raportul Băncii Mondiale și despre faptul că tăierea unor sporuri la pensiile militare ar aduce reduceri de doar 2%.
La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat, miercuri, că obiectivul său este legea pensiilor speciale și că a discutat cu ministrul Muncii Marius Budăi să vină de la Bruxelles cu ultimele lămuriri privind această lege. El a explicat că își dorește ca această lege să treacă prin Parlament, dar că, dacă nu se va întâmpla acest lucru, Guvernul își va asuma răspunderea.
Citește și: USR: Asumarea răspunderii pentru eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională