Se majorează primele pentru asigurarea obligatorie a locuinței. Când intră în vigoare noua lege
Primele pentru asigurarea obligatorie a locuinței se vor majora din toamnă la 130 de lei, potrivit unui act normativ aprobat recent și care prevede mai multe modificări importante cu privire la asigurarea locuinței (polița PAD).
În același timp, vor putea fi asigurate facultativ clădirile cu bulină roșie, iar asigurarea obligatorie va putea fi făcută și pe mai mulți ani.
În prezent, sumele asigurate și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Începând cu data de 11 noiembrie, sumele urmează să fie exprimate în lei, potrivit Legii 115/2023, arată Avocatnet.ro.
O noutate este și faptul că prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va majora de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei), acum, la 130 de lei.
Primele rămân aproximativ la același nivel în cazul locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural). Este vorba de suma de 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei), în prezent.
De asemenea, sumele asigurate vor fi exprimate tot în lei, nu în euro, ca acum – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, comparativ cu 20.000 de euro (tot în funcție de materialele din care este făcută locuința).
În ceea ce privește clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, noua lege prevede că se poate încheia o asigurare facultativă. În mod normal, aceasta se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie. Clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite, însă, de polița PAD înainte de a fi consolidate.
Mai trebuie menționat și faptul că asigurarea obligatorie ar urma să poată fi emisă și pentru perioade mai lungi de un an, dar numai în multiplu de 12 luni.
Amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor vor merge integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului. Acestea pot ajunge, potrivit Legii 260/2008, în cazul persoanelor fizice și juridice la sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.
În prezent, prin PAD, locuințele sunt asigurate împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.