Daea: Roșiile de la Glodeanu-Sărat sunt bune / Fermierii anchetați pentru comerț și folosire de substanțe ilegale
Tomatele cultivate în localitatea buzoiană Glodeanu-Sărat sunt bune de mâncat, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea, pentru Agerpres. Precizarea vine în contextul în care presa a relatat acum o săptămână despre o posibilă contaminare a roșiilor din zona Buzăului. Acolo anchetatorii au descoperit fermieri care au cumpărat substanțe interzise pentru accelerarea creșterii legumelor.
Cazul a ajuns și în vizorul Corpului de control al ministerului Agriculturii, iar rezultateleanchetei arată că legumicultorii buzoieni respectă normele legale în ceea ce privește cultivarea roșiilor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate, conform g4media.ro.
„Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Totuși, conducerea MADR atrage atenţia că verificările nu se vor opri doar la Buzău. Cât priveşte substanţele interzise care ar fi intrat în ţară, ministrul Petre Daea face apel către toate instituţiile abilitate să colaboreze pentru a evita pe viitor alte situaţii similare.