Hală de producție a echipamentelor împotriva furtului de date, la Universitatea din Galați
La Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost inaugurată o hală de microproducție de hardware şi software, microcontrolere, robotică, echipamente pentru combaterea furtului de date, etc.
Noua hală va fi utilizată pentru realizarea proiectelor de cercetare ale cadrelor didactice, doctoranzilor și studenților de la programele de masterat, dar este destinată și orelor de laboratoare și stagiilor de practică ale studenților facultății.
Hala a fost construită din veniturile proprii ale universităţii, iar dotarea integrală cu echipamente moderne a fost realizată în baza unei finanțări de 1,2 milioane euro din fonduri europene, în această sumă fiind incluse şi echipamente pentru dotarea Centrului de microscopie electronică şi a Halei de service auto şi ITP.
Parteneriat între Universitatea din Galați și compania Blue Space Technology pentru construirea de echipamente împotriva furtului de date
Cu prilejul inaugurării halei a fost semnat un contract de parteneriat cu compania Blue Space Technology, pentru cercetare şi producere de echipamente informatice moderne, cu izolare electromagnetică a echipamentelor hardware (tempestizare) împotriva furtului de date.
Contractul a fost semnat de rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof dr ing Lucian Georgescu şi Cristi Tănasă, director de Dezvoltare în cadrul companiei Blue Space Technology.
„Ne străduim să ne încadrăm în cerinţele sistemului educaţional modern, în care pregătirea practică a studenţilor, a specialiştilor şi cercetarea se împletesc. Ne dorim să convingem companiile de vârf că se poate lucra cu UDJG, că avem know-how-ul şi tehnologia necesară. Asta înseamnă că formăm specialişti pregătiţi pentru piaţa muncii şi că ne eficientizăm investiţiile, Hala fiind o sursă de autofinanţare”, a declarat rectorul Universității „Dunărea de Jos”.
Reprezentantul companiei Blue Space Technology, Cristi Tănasă, a declarat că unul dintre motivele pentru care este încântat de parteneriatul cu Universitatea din Galați este şi avantajul universităţii de a oferi resurse excepţionale din punct de vedere al deschiderii către acest domeniu, calitatea cercetării, dar şi faptul că aici există tehnologii multidisciplinare, cum ar fi domeniul construcțiilor navale.
„Suntem încântaţi de deschiderea pe care am găsit-o la Universitatea << Dunărea de Jos>> din Galaţi, dar şi de resursele umane şi materiale pe care le-am văzut aici. Începem un prim program de cercetare pentru producerea de echipamente Tempest, care protejează împotriva furtului de date”, a precizat directorul de dezvoltare al Blue Space Technology
Compania Blue Space Technology, înfiinţată în 2016, oferă soluţii de securitate IT și soluţii de tempestizare (există doar 2 firme româneşti acreditate de Uniunea Europeană în domeniul Tempest), fiind și furnizor de soluţii de înaltă tehnologie pentru industria de apărare din România.