Un nou medicament contra contaminării radioactive
Războiul nuclear nu a fost declarat, dar cercetătorii se pregătesc pentru acesta. Primul test clinic al unui nou tip de pilulă concepută pentru a elimina contaminarea radioactivă nocivă din corp începe în această săptămână în State Unite, transmite ca m’interesse.
Este vorba despre medicamentul numit HOPO 14-1. Scopul lui este de a proteja populațiile de efectele devastatoare asupra sănătății provocate de explozia unei ”bombe murdare”, radiologică, sau a unei centrale nucleare.
Pentru moment, în SUA, există doar două produse aprobate contra unor compuși radioactivi, cum sunt curiu, plutoniu și americiu, care sunt administrate intravenos.
Principiul activ al HOPO 14-1 ar fi de 100 de ori mai eficace comparativ cu cele două.
De asemenea, acest tratament ar acționa mai mult asupra unor elemente periculoase, cum este uraniul, care ar putea fi folosite în armele de tip ”bombă murdară”. Aceasta nu este o bombă nucleară, ci un dispozitiv exploziv artizanal care conține materiale radioactive și care contaminează zona exploziei și formează un nor radioactiv. Acest tip de arme au fost deja descoperite în acțiuni teroriste din Cecenia.
Noul medicament, sub formă de capsulă, va fi mai ușor de stocat și de administrat în caz de urgență, comparativ cu celelalte administrate intravenos.
Medicii vor efectua teste de primă fază pentru siguranța și eficacitatea acestuia, la care participă 42 de voluntari cu vârste între 18 și 42 de ani.
Rezultatele nu sunt așteptate înainte de 2024. Dacă se va dovedi eficace și va fi autorizat, HOPO 14-1 ar putea salva multe vieți în cazuri de catastrofă.
De reținut, expunerea la radiații poate afecta ADN-ul, țesuturile și organele unei persoane, provocând boli, inclusiv cancer, în special la nivelul tiroidei.
Atunci când iodul radioactiv este eliberat în mediu și când o persoană este expusă, acesta se fixează în locul iodului natural în tiroidă și o expune la radiațiile emise. Dacă acest radioelement este într-o concentrație importantă în tiroidă, crește riscul de a provoca tumori maligne.