ANAF, BNR și SRI în Top 100 cei mai doriți angajatori din România
Catalyst Solutions revine cu a 18-a ediție a studiului „Cei mai doriți angajatori”, derulat în perioada decembrie 2022 – aprilie 2023. Cei 14.446 de respondenți au studii superioare în științe sociale, business, inginerie și IT&C.
Majoritatea angajatorilor sunt din domeniul privat. Totuși, în Top 100 – Cei mai doriți angajatori, au urcat și entități juridice de stat precum ANAF, BNR și SRI.
Alături de Topul 100 Cei mai doriți angajatori, realizat la nivel național, studiul cuprinde informații despre comportamentul și așteptările candidaților pentru companiile din piața muncii actuală românească. Studiul a fost lansat în cadrul evenimentului EBcon 2023, pe 11 mai.
TOP 100 Cei mai doriți angajatori
Desfășurat timp de 18 ani consecutiv, studiul Cei mai doriți angajatori este, la momentul actual, cel mai cuprinzător instrument care măsoară nivelul de atractivitate al angajatorilor la nivel național. Întrebarea „Care este topul primilor 5 angajatori pentru care îți dorești să lucrezi?” primește 14.446 de răspunsuri libere și neasistate. Participanții la studiu sunt, atât tineri la început de carieră, cât și profesioniști din România, din domeniile științe sociale, business, inginerie și IT&C. Pe baza răspunsurilor oferite de ei, Catalyst Solutions lansează, în fiecare an, TOP 100 Cei mai doriți angajatori.
Comparând rezultatele cu cele din anul precedent, se remarcă o constanță în alegerile candidaților. Spre exemplu, pachetul salarial atractiv rămâne pe prima poziție în topul voturilor. Procentele sunt destul de similare și în ceea ce privește celelalte criterii de selecție ale angajatorului. Stabilitatea locului de muncă a fost aleasa anul acesta în proporție de 46%, în timp ce anul trecut, voturile s-au ridicat la 50%. Diferența este minoră. Astfel, se deduce faptul că nevoile candidaților din 2022 au rămas aceleași și în 2023. Datele de anul trecut privind cele mai importante criterii în alegerea angajatorului pot fi observate în imaginea de mai jos:
Peste jumătatea din respondenți își doresc program flexibil
O întrebare care este adresată pentru prima oară respondenților în cadrul studiului face referire la ceea ce înseamnă pentru candidați flexibilitatea la job. Peste jumătate dintre ei (54,9%) înțeleg printr-un program flexibil posibilitatea de a-și organiza task-urile într-un interval orar ales, cu respectarea timpului de lucru prevăzut în contractul de muncă.
Datele colectate au fost prelucrate și organizate în funcție de interesele respondenților pentru anumite industrii, precum și de istoricul lor academic și profesional. Printre aceste industrii se numără: Business, Engineering, IT&C, Retail, FMCG, Outsourcing/BPO
Aici pot fi accesate mai multe date din studiul despre comportamentul candidatului pe piața muncii în 2023.
Citește și: Care sunt tendințele pe piața muncii? Topul locurilor de muncă