Polonezii joacă tare: livrează grâu americanilor

Publicat: 18 mai 2023, 09:39, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Polonezii joacă tare: livrează grâu americanilor

SUA sunt nevoite, în acest an, să importe grâu din Europa, după ce seceta a afectat culturile agricole, ceea ce a dus la creșterea preţurilor pe piaţa locală, transmite Bloomberg. Primele livrări din Polonia au și ajuns deja, iar programul va continua în perioada următoare.

Cel puţin două nave încărcate cu grâu din Polonia ar fi ajuns în Florida în acest an, fiind așteptate și alte livrări în lunile viitoare, potrivit unor surse din piață. Acestea susțin că traderul de produse agricole Andersons Inc. a livrat grâul din Polonia către o fabrică de făină a firmei Ardent Mills din Tampa, statul Florida.

Aceste importuri de grâu, destul de rare în mod normal, constituie o lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii şi-a pierdut importanţa pe piaţa mondială a grâului în defavoarea Rusiei, la acest moment, cel mai mare exportator mondial. Seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, ceea ce a făcut să se majoreze costurile cu transportul cerealelor pe calea ferată.

Mai trebuie spus că din cauza secetei, un număr record de fermieri americani ar putea să renunţe să mai cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

„Este o rută comercială neobişnuită dar are o logică pentru că grâul american este scump”, spune Miroslaw Marciniak, analist la firm InfoGrain din Varşovia. „Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de Est să livreze cereale din Europa decât să le transporte din Kansas”, susţine Miroslaw Marciniak.

Grâul american de iarnă, un soi utilizat la producţia de pâine, se tranzacţionează la o primă semnificativă faţă de grâul oferit de alţi mari exportatori mondiali.

În același timp, unele state din Europa de Est se confruntă cu un surplus de grâu, acesta fiind și motivul pentru care au fost impuse restricţii la importurile de grâu din Ucraina.

Directorul general de la Andersons, Pat Bowe, afirmă că importurile din Europa sunt logice dat fiind diferenţa de preţ.

Polonia a exportat deja în sezonul 2022-23 aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA, potrivit datelor UE. Nu exte exclus, însă, ca pe viitor să mai vedem astfel de livrări din ţările baltice spre SUA, având în vedere diferenţa de preţ, a spus Marciniak.

Cât privește SUA, anii de secetă în zona de câmpie a SUA şi-au făcut efectul asupra renumitelor câmpuri de grâu ale Americii. Pentru acest an, Departamentul american al Agriculturii estimează că fermierii americani vor recolta doar 67% din suprafeţele cultivate cu grâu, cel mai redus nivel de după 1917.   

Citeste si Fermierii români pierd 29,7 milioane de euro. Daea a fost degeaba la Bruxelles