O metropolă de 8 milioane de locuitori se scufundă. Alte 98 de orașe în pericol să fie înghițite de ape
O echipă de oameni de știință de la US Geological Survey și de la Universitatea Rhode Island a descoperit că greutatea zgârie-norilor dintr-o mare metropolă, cu peste 8 de locuitori, provoacă scufundarea celor cinci cartiere din New York cu 1-2 milimetri anual. Urbea americană face parte din cele 99 de orașe de coastă din întreaga lume, care se scufundă mai repede decât creșterea nivelului mării, conform unui studiu publicat în revista Geophysical Research Letters.
Echipa de experți a analizat greutatea a 1.084.954 de clădiri construite în New York, într-un oraș de 302 mile pătrate (778 kilometri pătrați), inclusiv peste 6.000 de clădiri mai înalte – dintre care 247 sunt zgârie-nori de peste 150 de picioare înălțime (45 de metri), potrivit Daily Mail, citat de ziare.com.
Pe măsură ce acești giganți împing pământul de sub ei din ce în ce mai aproape de nivelul mării, schimbările climatice ridică oceanul pentru a-i întâlni, la New York.
În timp ce câțiva milimetri s-ar putea să nu sune catastrofal, unele părți ale orașului se scufundă mult mai repede, ținând pasul cu cele mai rapide rate cu care se știe că plăcile tectonice ale Pământului se mișcă.
„Poate fi exacerbată prin forțarea furtunilor”, a declarat geologul și coautorul studiului Tom Parsons de la US Geological Survey. „Evident, am avut câteva evenimente în New York City cu sosirea uraganelor”.
Un oraș care se scufundă și mareele oceanice în creștere, a spus Parsons, vor expune New York-ul la un risc mai mare de a deveni inundat de ape data viitoare, când un uragan precum Sandy sau Ida se va răspândi pe coasta Atlanticului.
Anul trecut, unii dintre coautorii studiului de la Universitatea din Rhode Island au enumerat New Yorkul, alături de alte 98 de orașe de coastă din întreaga lume care se scufundă și ele sub greutatea orizontului lor maiestuos.