Ritmul cardiac. Când devine periculos?
Ritmul cardiac este un indicator al stării generale de sănătate. În unele cazuri, el trebuie supravegheat pentru a evita accidentele cardio-vasculare.
Sistemul cardio-vascular este complex. Sunt mai multe examene care permit supravegherea ritmului cardiac, de exemplu electrocardiograma sau ecocardiografia. Aceste examene sunt asociate cu măsurarea tensiunii, care permite verificarea fluxului sanguin și funcționarea inimii.
În cazul persoanei cu o stare cardiacă bună, ritmul cardiac este constant și situat, la repaus, între 60 și 75 de bătăi pe minut. Vârsta și forma fizică influențează aceste rezultate. De aceea este important să fie luați în considerare acești parametri diferiți la interpretarea rezultatelor unui electrocardiograme.
Când ritmul cardiac este neregulat într-un mod important, vorbim despre aritmie cardiacă. Pentru evaluarea gravității aritmiei, cardiologul recurge la un examen efectuat pe o durată de 24-48 de ore, numit ”Holter”. Acest echipament, compus din ventuze și monitor, este plasat pe pieptul pacientului și permite înregistrarea ritmului inimii o anumită perioadă. Cu ajutorul acestui examen, specialistul poate constata anomaliile, cum este bradicardia: ritmul cardiac prea lent, sub 50 de bătăi pe minut. De asemenea, poate diagnostica o tahicardie, când inima bate prea repede, peste 100 de bătăi pe minut.
Dacă se înregistrează peste 150 de bătăi pe minut, în repaus, de urgență trebuie consultat medicul. La acest prag, vorbim despre fibrilație cardiacă, o problemă îngrijorătore, însoțită de dureri difuze, sufocare, stare de slăbiciune și poate precede stopul cardiac sau criza cardiacă.
Dacă se constată valori neregulate de ritm cardiac, este importantă efectuarea unui bilanț cardiac. Cardiologul poate prescrie tratament, regim alimentar, un program de exerciții fizice, iar în anumite cazuri, chiar intervenția chirurgicală.
Fructe bune pentru inimă
Aproape toate fructele sunt bune pentru inimă. Cu o condiție: să nu fie consumate în stare lichidă. Totuși, dintre toate fructele două sunt foarte indicate datorită conținutului mare de antioxidanți și de antocianine, compuși protectori ai inimii, care pot neutraliza radicalii liberi din organism și eliminarea lor. Este vorba despre mure și zmeură.