Șefă în livada de cireșe la 15 ani. Povestea Dalinei de la Bârlad
Vremea capricioasă le-a dat de furcă pomicultorilor în multe zone ale țării, în acest an. La Bârlad, în schimb, se anunță un an bun, chiar și peste așteptările producătorilor, primele cireșe apărând deja pe piață.
Cum este vorba de trufandale, prețul este unul pe măsură, dar măcar sunt fructe românești și gustoase.
La Casa Galaction, culesul cireșelor a început de săptămâna aceasta, iar acum se livrează undeva la 50 de kilograme pe zi, povestește Dalina Maria, tânăra de 15 ani care administrează practic livada. De fapt, cam atât au putut culege membrii familiei, pentru că este greu de găsit forță de muncă, iar producția i-a luat până și pe ei prin surprindere, mai ales că, anul trecut, n-au fost fructe nici măcar de gustat. Pe parcurs, cantitățile vor mai crește, clar, în plus vor intra pe rod și cireșii de iunie și iulie, care ocupă o mare parte din livada ce se întinde pe circa două hectare. De asemenea, mai sunt și ceva meri, peri și struguri, care completează oferta familiei.
Cireșele ajung la piață sau la vânzătorii en-gros la un preț de 25 lei/kg. Pentru clienții care vor să le fie livrate acasă fructele, prețul ajunge la 30 lei/kg, povestește Dalina, elevă la un liceu din Bârlad, care profită de greva din zilele acestea ca să dea o mână de ajutor în livadă.
Cum este vorba de o afacere de familie, care a pornit de la zero în urmă cu vreo zece ani, când au fost plantați pomii, Dalina a crescut printre copaci sau mai bine zis practic odată cu aceștia. Așa se și explică de ce cunoaște atât de bine tainele meseriei de pomicultor. Mai mult, are chiar planuri să-și continue studiile în domeniu. Tânăra știe bine care sunt tratamentele și cum se aplică, nici nu vrea să audă de chimicale, cunoaște soiurile de pomi și când ajung la maturitate, practic întreaga livadă este în grija ei. Și este pe mâni bune.
Citeste si Ce fonduri europene pot obține tinerii fermieri pentru instalare și producție, în 2023