O adevărată minune a avut loc la Mănăstirea „Sf. Petru și Pavel” din județul Suceava. Este incredibil…
Biserica veche și un corp de chilii de la Mănăstirea „Sf. Petru și Pavel”, din Podu Coșnei, județul Suceava, au fost mistuite de flăcări, într-un incendiu izbucnit zilele trecute.
La ora anunțării incendiului, reprezentanții ISU Suceava au transmis că flăcările se manifestau la nivelul acoperișurilor, cu pericol de propagare la doua construcții. S-au deplasat la fața locului cu autospeciale de stingere, o autoscară mecanică și doua ambulanțe SMURD. La acel moment, mulți nu știau că vor asista la o adevărată minune…Sfântul Antimis.
Construcțiile afectate de flăcări, paraclisul (biserica) si corpul de chilii (din lemn), au fost ridicate în anul 2006. Pompierii militari au salvat biserica mănăstirii, casa stăreției, clădirea centralei termice, construcții anexe ale mănăstirii (corp comun cu chiliile afectate de foc) și alte clădiri din complexul monahal, cu bunurile aferente.
Totuși, focul a reușit să mistuie paraclisul din lemn, până la temelie. Totul era distrus, amestecat într-o movilă de jăratec și materiale de construcții.
Minune adevărată – Antimisul găsit intact în cenușă
Singura grijă a părintelui stareț Filotei era Sfântul Antimis și pomenea despre el, poate, poate, careva dintre pompieri, îl va găsi…
– Cum arată, părinte? îl întrebau pompierii de la fața locului.
– E din pânză, de culoare roșie, împăturit… repeta încontinuu…părintele
– Din pânză?! întrebau de parcă nu înțeleseseră din prima, ridicând în același timp o bucată de metal topit, din ceea ce fusese un candelabru…
– Cred că a ars, părinte, încercau să-l convingă și ceilalți colegi.
– Nu! Trebuie să fie acolo! Sfântul Antimis nu arde! spunea starețul Filotei, cu convingerea celui care se hrănește cu credința.
Neîncrezători pompierii, precum Toma, au continuat, totuși, să-i aline îngrijorarea, răscolind prin cenușă…
– L-am găsit! Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, ridică, victorios, pânza împăturită, care parcă renăscuse din marea de jăratec…
Pompierii și-au făcut, cu toții, o cruce mare, și au adăugat și această întâmplare la lista de minuni pe care le-au tot trăit pe pielea lor, când au mai ars lăcașuri sfinte…
Evident, cel mai liniștit – nu că l-ar fi văzut agitat vreo clipă – era părintele stareț Filotei:
– V-am spus eu că nu arde! și începu să despăturească pânza, să ne arate și să vedem minunea cu ochii noștri.
În Sfântul Antimis e o părticică din sfintele moaște ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Fără el nu se poate face biserica, pentru că fără el nu se poate săvârși Sfânta Liturghie!
Mulțumim celor care ne-au ajutat și am reușit să lichidăm incendiul, mulțumim pentru minunile pe care le trăim în misiunile noastre, și nu în ultimul timp, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!, a relatat un pompier sucevean pe pagina sa de Facebook.
Sfântul Antimis și semnificația lui
Sfântul Antimis -Termenul „antimis” înseamnă, etimologic, „în loc de masă”. Antimisul este o bucată de stofă de in sau de mătase, în forma unui pătrat cu dimensiunile de 50-60 cm. Este cel mai de seamă obiect, fără de care preotul nu poate oficia Sfânta Liturghie, nici chiar acolo unde se află prestol sfințit și cu sfinte moaște.
El se desface în timpul Sfintei Liturghii
Când preotul zice: „Rugați-vă cei chemați Domnului…”. Acest obiect liturgic are în mijloc pictată sau brodată punerea Domnului în mormânt, în colțuri fiind reprezentați cei patru evangheliști. În partea de sus, în mijloc, într-o cusătură, se află o părticică din moaștele unui sfânt martir. Sfântul Antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt, pe marginile lui fiind scris troparul punerii în mormânt: „Iosif cel cu bun chip”.