Angajaţii ENEL au ieşit în stradă din cauza salariilor

Publicat: 29 mai 2023, 19:00, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Angajaţii ENEL au ieşit în stradă din cauza salariilor

Aproximativ 300 de angajaţi ai ENEL Muntenia au pichetat astãzi sediul companiei situat pe bulevardul Mircea Vodă din Bucureşti.

Angajații au protestat faţã de nivelul salarial şi de condiţiile istovitoare de muncã. Conform protestatarilor, pichetarea va continua şi în urmãtoarele douã zile, atât în Capitalã, cât şi la sediile ENEL din Dobrogea şi Banat. In cazul în patronatul ENEL nu va ajunge la un acord cu salariaţii, aceştia din urmã sunt decişi sã declanşeze greva generalã, fapt ce va afecta întregul sistem energetic din zonele unde italienii au sucursale.

Una dintre revendicãrile angajaţilor ENEL Muntenia care au protestat astãzi în Capitalã, îl reprezintã inechitãţile salariale.

Aceşti susţin cã în cei 18 ani de când compania ENEL a preluat distribuţia de energie electricã din România, salariile angajaţilor s-au diminuat cu circa 30-40%, fiind la ora actualã sub media brutã a veniturilor obţinute de alţi angajaţi din sectorul energetic.

Mai mult, protestatarii reclamã faptul cã în decursul anilor numãrul salariaţilor companiei s-a înjumãtãţit, astfel cã volumul de muncã al fiecãrui salariat s-a dublat, fãrã însã a exista şi majorãri salariale. Ca atare, angajaţii ENEL susţin cã la ora actualã salariul mediu brut al unui angajat al companiei este echivalent cu salariul mediu brut la nivel naţional, însã  doar în cazul în care aceştia efectueazã ore suplimentare.

  • Pleacã italienii, vin grecii

Grupul italian Enel S.p.A. este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic din România, cu operațiuni de furnizare și distribuție a energiei electrice, precum și producție de energie din surse regenerabile și soluții energetice avansate. 

Enel S.p.A. a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor sale deținute în România pentru suma de aproximativ 1,260 miliarde de euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, valoare supusă ajustărilor regulate și care include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare.

Noi cumpãrãtori, grecii de la PPC S.A., spun că finalizarea tranzacției din România este în grafic, având termen de finalizare cel de-al treilea trimestru al anului în curs.

De subliniat cã şi Fondul Proprietatea a vândut pachetele minoritare la companiile Enel din România (24% din acțiunile E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 12% din cele ale E-Distribuție Muntenia și câte 10% la Enel Energie Muntenia și Enel Energie) către PPC, pentru suma de 650 de milioane de lei.

La ora actualã, statul român mai deține, prin Societatea pentru Administrarea Participaţiilor în Energie – SAPE S.A. (n.r. – deţinutã de cãtre Ministerul Energiei), câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, 24,8672% din E-Distribuție Banat, 24,9030% din E-Distribuție Dobrogea și 36,9970% din Enel Energie.

  • Dupã preluarea afacerilor ENEL din România, PPC devine liderul pieţei de energie din sud-estul Europei

Odată cu preluarea afacerilor ENEL S.p.A. din România, grecii de la PPC vor deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est. Astfel, compania va depăși capacitatea instalată de 11 GW și va deservi 8,9 milioane de clienți, pe mai multe piețe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde euro.

Grupul PPC, fondat în 1950 şi listat la Bursa de Valori din Atena din 200,  are la ora actualã o capitalizare bursieră de peste trei miliarde de euro şi este prezent în cinci țări din sud-estul Europei: Grecia (lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (din 2018) și acum în România.