Nuclearelectrica a plătit aproape 30 milioane de lei să salveze o uzină unică în Europa
O parte din uzina de la Feldioara, singura din Europa care produce combustibil nuclear pentru centralele atomoelectrice de tip CANDU, ca la Cernavodă, a fost achiziționată de Nuclearelectrica.
Operatorul reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă, Nuclearelectrica (SNN), a plătit 29,1 milioane de lei pentru salvarea unor active aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a Companiei Naționale a Uraniului („Contractul de Vânzare de Active”), precum și achiziția dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN.
Achiziția face parte din strategia de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România, a capacităților de producție integrată din SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și a funcționării optime a CNE Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare.
Pe platforma de la Feldioara se află uzinele ”R” și ”E”, singurele din Europa care produc în prezent combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU, așa cum sunt unitățile 1 și 2 de la Cernavodă. Feldioara a făcut parte dintr-o societate, CNU, care se află în derivă din 2015, an în care și-a pierdut singurul client, și anume Nuclearelectrica. Din luna februarie 2020, la Tribunalul București, s-a deschis un dosar pentru declanșarea procesului de insolvență a CNU de către Tinmar Energy, în calitate de creditor. Între timp s-au alăturat și alți creditori, OSCAR Downstrem SRL, Allzone Guard SRL, Rino Guard SRL, Administrația Fondului pentru Mediu. Ca să scape singurul activ funcțional din CNU, unitatea de la Feldioara, s-a decis preluarea acesteia de către Nuclearelectrica.
Un document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, arată că simultan cu operaționalizarea Sucursalei Feldioara, a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru producția de dioxid de uraniu, produs și utilizat pentru fabricarea combustibilului nuclear de la FCN Pitești.
Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspica (coridorul de mijloc) în condiții optime și într-un timp foarte scurt. Realizarea acestui transport și aprovizionarea cu concentrat tehnic de uraniu, pentru a doua oara pe aceasta ruta, au confirmat faptul că această opțiune este una viabilă și poate fi consolidată în viitor.