O boală de piele pentru care ”lumea nu este pregătită”
Un profesor de boli infecțioase de la Universitatea Manchester avertizează asupra unei infecții cutanate cu evoluție lentă, pentru care ”lumea nu este pregătită”, deoarece tratamentul folosit în prezent nu mai este eficace. Este vorba despre pecingine sau tinea.
Mai precis, dacă tinea era o infecție cutanată benignă, totuși acum medicii sunt îngrijorați. Centrele de sănătate americane au raportat două cazuri de pacienți, cu vârste de 28 și 47 de ani, afectați de această boală a pielii, rezistentă la medicamente.
Citat de The Mirror, David Denning, profesor de boli infecțioase la Universitatea Manchester, subliniază că ”lumea nu este pregătită pentru ceea ce va deveni probabil o epidemie cu evoluție lentă a acestor infecții cutanante”.
Pecinginea este o infecție cutanată provocată de ciuperci microscopice, care se dezvoltă în barbă, păr etc.
”Această nouă ciupercă rezistentă la terbinafină este o nouă specie numită Trichophyton indotineae, identificată inițială în India, explică prof. Denning, citat de The Mirror.
Timp de două decenii, noi am tratat cu mult succes aceste infecții cu terbinafina orală, administrată trei săptămâni, până la apariția acestei noi specii fungice.
Potrivit prof. Denning, explicația cea mai plauzibilă este folosirea frecventă în India a terbinafinei topice (cremă sau pudră), care nu acoperă complet zona infectată sau nu pătrunde în profunzimea pielii, permițând migrarea variantelor rezistente.
Această infecție se transmite prin contact direct piele pe piele, prin păr, de la animal sau obiecte contaminate (perii, pieptene etc.), pălării, perne, prosoape etc. Leziunile netratate sunt contagioase.
Medicul este cel care pune diagnosticul și prescrie tratamentul în funcție de gravitatea infecției.
În caz de contaminarea unui copil este obligatorie informarea conducerii grădiniței sau școlii pentru a evita răspândirea infecției.