Teodorovici considerã negocierile Guvernului cu profesorii drept o „târguialã”
Fostul ministru este de pãrere cã pentru a pune presiune pe profesori sã renunţe la grevã Executivul a folosit „trompete” şi „tehnici de joasã speţã”.
Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a criticat în termeni foarte duri, în cadrul podcastului „”PUTEREA CUVÂNTULUI”, modul în care actualul Guvern a gãsit de cuviinţã sã dialogheze cu profesorii aflaţi în grevã, considerând „negocierile” purtate drept „o târguialã”. „Aceastã târguialã cu profesorii aflaţi în grevã este ofensatoare din partea guvernanţilor prin modul în care se poartã discuţiile. Nu poţi sã ai o zi de negociere, te întorci în bârlog, te mai duci pe la Vila Lac, mai vii a doua zi, cu ceva, oamenii ies în stradã … Imaginile din România circulã, cu siguranţã, în Europa şi aceastã atitudine aratã foarte clar neştiinţã de carte, ori neştiinţã în ale guvernãrii. Este o imposibilitate în a gãsi soluţii pertinente”, a declarat Teodorovici. Întreg dialogul purtat cu Eugen Teodorovici îl gãsiţi pe portalul puterea.ro, dar şi pe canalul de youtube al publicaţiei noastre.
În privinţa modului în care Guvernul a purtat aceste discuţii cu profesorii aflaţi în grevã, fostul ministru al Finanţelor a fost extrem de contrariat de faptul cã la negocieri nu a fost prezent ministrul Finanţelor, ci miniştri de resort care au condus au luat decizii de ordin salarial. „Ministrul Muncii sau al Educaţiei, niciodatã nu este persoana care trebuie sã dea asigurãri pe segmentul de salarizare. Doar ministrul de Finanţe trebuie sã spunã dacã poate sau nu sã intervinã pe salarizare. Aceasta este modalitatea cã se poate respecta, pe fundament economic, o promisiune sau o obligaţie legalã. Nu ministrul de resort angajeazã bugetul de stat, dupã cum face şi domnul Sorin Grindeanu la Transporturi cu taxe de pod de la Feteşti sau cu spitalele CFR”, a susţinut Teodorovici, care a avertizat guvernanţii cã „trebuie sã se gândeascã cã dacã acceptã revendicãrile salariale ale unei categorii sociale, deschid porţile şi pentru alte categorii sociale nemulţumite”.
În privinţa momentului grevei, care coincide cu finalizarea anului şcolar, Teodorivici considerã cã greva profesorilor putea fi dezamorsatã, aceasta fiind anunţatã de mai bine de un an ca urmare a neaplicãrii de cãtre Executiv a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. „De un an şi jumãtate, cu ministrul tãu de Finanţe, cu ministrul Muncii, nu ai rezolvat aceste probleme. Greva profesorilor nu a început de ieri, aceasta s-a anunţat de un an de zile. De ce nu au discutat de atunci problemele pentru ca sã nu asistãm la aceastã grevã?”, a întrebat fostul ministru.
- „Aceastã grevã nu este doar şansa profesorilor, ci este şansa României”
El considerã cã greva profesorilor este una de bun augur, deoarece românii trebuie sã înţeleagã cã drepturile legale pot fi obţinute atunci când te lupţi pentru ele. Totodatatã, Teodorovici a criticat vocile care au acuzat profesorii cã ar fi manipulaţi,, catalogându-le drept „trompete” care utilizeazã „tehnici comuniste cu faţã capitalistã”.
„Eu mã bucur sã vãd cã profesorii şi cadrele nedidactice rezistã la toatã presiunea care se pune pe sistemul de educaţie. Sunt foarte voci care criticã zi de zi, care-i acuzã pe profesori cã sunt manipulaţi, cã cineva în spatele lor a avut un interes pentru ca rocada guvernamentalã sã se facã sau nu, cã ar fi PSD, PNL. Este deja o boalã româneascã de a crea scenarii în spatele unor acţiuni deja întâmplate, previzibile. Eu am mai spus-o cã aceastã grevã nu este doar şansa profesorilor, ci este şansa României. Trebuie sã se înţeleagã cã drepturile pot fi obţinute atunci când te lupţi pentru ele. Este foarte important ca fiecare român sã înţeleagã şi sã îşi însuşeascã mentalitatea de învingãtor. Ne uitãm la alte popoare, la sârbi, la cei din vestul Europei şi le admirãm curajul atunci când ies în stradã pentru cã simt cã drepturile lor sunt puse în pericol. Este o abordare normalã, democraticã şi ea trebuie sã fie asiguratã de cãtre un stat modern. Bãgatul pumnului în gurã, ori folosirea unor trompete în zona de media şi în alte zone, utilizarea unor tehnici comuniste cu faţã capitalistã nu fac decât sã te ducã la ideea cã statul democratic dispare <<pas cu pas>>, dupã cum ne spunea domnul preşedinte Johannis”.
Fostul oficial guvernamental a criticat inclusiv faptul cã la discuţiile purtate de profesori la Guvern a fost adusã o elevã care a cerut profesorilor sã revinã la catedrã: „Am vãzut la televizor cum Guvernul s-a pus presiune pe profesori. Au adus o fatã, reprezentanta elevilor, pentru a ruga profesorii sã revinã la catedrã. Pãi tu, Guvern, te dedai la astfel de manevre, implici copiii sã rezolve problemele tale? Tu, Guvern trebuie sã rezolvi problemele, nu sã te agãţi de tehnici de joasã speţã”, a declarat Teodorivici.
- „Un profesor care a girat oferirea unui titlu incorect de doctor trebuie exclus pe viaţã din sistemul de educaţie”.
Acesta este de pãrere cã în afara problemelor salariale, profesorii ar trebui sã ridice şi chestiunile sistemice din educaţie; „Eu îmi doresc ca profesorii sã nu rãmânã doar la nivelul de salarizare pe care-l revendicã, pentru cã acesta este dreptul lor justificat, care are la bazã o lege pe care politicienii au votat-o. Îmi doresc ca ei sã adauge la aceastã problemã principalã şi chestiunile care se vorbesc pe la colţuri, dar nu sunt niciodatã spuse public: anume chestiuni care trebuie sã facã parte dintr-un pachet legislativ care sã fie negociat cu guvernanţii. Trebuie sã negocieze un consens politic pe un cumul de principii şi mãsuri, cu partidele parlamentare, dar şi cu cele neparlamentare, pentru a exista termene clare de îndeplinire”. Legat de problemele sistemice, Teodorovici a ridicat problema meditaţiilor care au luat amploare, dar şi modalitatea de acordare a diplomelor în contextul scãderii calitãţii învãţãmântului şi a exploziei de plagiate. „Trebuie reglementat inclusiv sistemul de meditaţii. Sunt familii care nu-şi pot permite acest efort. Intrebarea care se pune este de ce au explodat aceste meditaţii? Sunt copiii din ziua de azi mai slab pregãtiţi? Eu nu cred! Ei sunt mult mai deştepţi decât eram noi la vârsta lor. Atunci înseamnã cã şcoala sau profesorii au o problemã, în sensul cã elevii nu fac ceea ce trebuie la cursuri. Trebuie sã se discute şi de şcoala din mediul rural. Vorbim de ani de şcoli cu toalete în curte, de lipsa profesorilor. Haideţi sã vedem ce este de fãcut pentru a rezolva aceste probleme. Trebuie totodatã tranşatã problema plagiatelor. De ce profesorii din comisiile de doctorat nu rãspund alãturi de beneficiarul plagiatului?”, a declarat fostul ministrul de Finanţe. In opinia sa, „un profesor care a girat oferirea unui titlu incorect de doctor trebuie exclus pe viaţã din sistemul de educaţie”. In acest context, Teodorovici a avut o serie de remarci extrem de acide referitoare la calitatea celor care conduc astãzi România: „Oare de ce ne conduc analfabeţii funcţional? De unde au plecat? Nu din şcoalã? Cine le-a dat lor notã de trecere? Cine le-a dat Bacalaureatul, licenţa sau doctoratul fãrã sã le merite? Trebuie sã recunoaştem cã suntem toţi vinovaţi de ceea ce se întâmpla astãzi în sistemul de educaţie din România”.