12 aleși locali puși la zid de Agenția Națională de Integritate
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 12 aleși locali.
Contracte de milioane de euro – Un consilier județean în cadrul C.J. Constanța, Topolov Gianina Ionela, s-a aflat în incompatibilitate. Aceasta a deținut calitatea de asociat la o societate comercială. Ea a încheiat trei acorduri-cadru de servicii în valoare totală de 16.568.628 Lei (peste 3,3 milioane de euro) cu două instituții aflate în subordinea C.J. Constanța, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003. Contractele au fost realizate și derulate pe perioada mandatului de consilier.
Biro Levente Mihai, consilier local în cadrul C.L. al Com. Șona, Jud. Alb s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2020 – 2022. Societatea comercială în cadrul căreia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, a desfășurat operațiuni comerciale cu Primăria comunei Șona în baza cărora s-au emis mai multe facturi fiscale a căror valoare totală este de 9.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003.
Incompatibilitate: consilierii județeni dețin funcții în CA-urile societăților din subordinea administrației locale
Blaga Lucian, consilier județean, de această dată în Timiș, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 08 iunie 2017 – 25 martie 2021. El a exercitat simultan cu funcția de consilier județean și funcția de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți aflate sub autoritatea C.L. al Mun. Timișoara, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Bobic Narcis Sabin, alt consilier județean în cadrul C.J. Timiș s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 noiembrie 2018 – 24 octombrie 2020. Precum colegul său a exercitat simultan cu funcția de consilier județean și funcția de membru /administrator în cadrul consiliului de administrație al unei societăți aflate sub autoritatea C.L. al Mun. Timișoara.
Nici consilierii locali nu se lasă mai prejos
Popescu Marius Viorel, consilier local în cadrul C.L al Mun. Curtea de Argeș, Jud. Argeș s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 06 decembrie 2017 – 08 mai 2020. El a fost Manager interimar al Spitalului Municipal Curtea de Argeș, dar și consilier local, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.
Panfil Gelu Ionuț, fost Consilier local în cadrul C.L. al Mun. Onești, Jud. Bacău a participat la deliberarea și adoptarea unor Hotărâri ale C.L. privind Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești. În acest spital consilierul era și membru în consiliul de administrație (în perioada 27 septembrie 2016 – 19 noiembrie 2020). Se pare că deciziile au avut ca rezultat un avantaj patrimonial pentru consilier, încălcând prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art 228 alin. (1), lit. d) din O.U.G. nr. 57/2019.
Cozea Marinela Corina, fost Consilier local în cadrul C.L. al Orașului Huedin, Jud. Cluj s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 decembrie 2017 – 24 octombrie 2020. Ea a exercitat simultan cu funcția de consilier local și funcția de administrator provizoriu, respectiv administrator neexecutiv în cadrul Consiliului de Administrație al unei societăți înființate și aflate sub autoritatea consiliului județean, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Hubati Tudor, consilier local în cadrul C.L. al Orașului Sulina, Jud.Tulcea se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 07 noiembrie 2017. El deține și exercită simultan atât funcția de consilier local, cât și cea de director general adjunct în cadrul unei regii autonome aflate sub autoritatea consiliului județean, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Își angajează rudele
ANI a sesizat Parchetul în privința lui Sasu Vasile, primar al Com. Durnești, Jud. Botoșani. În perioada exercitării mandatului de primar, a emis la data de 22 iulie 2019, un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția fiului său (afinul său de gradul I). EL a emis Dispoziția privind încadrarea acesteia în funcția contractuală de referent la Compartimentul Resurse Umane, Asistență Socială, Autoritate Tutelară și Stare Civilă din cadrul aparatului de specialitate al primarului.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către Sasu Vasile a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat dispoziția privind numirea norei sale într-o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului.
Incompatibilitate – Își votează propriile concesiuni de terenuri
Munea Nelu simion, consilier local în cadrul C.L. al Com. Forotic, Jud. Caraș Severin a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. privind închirierea prin atribuire directă a pajiștilor rămase neatribuite și disponibile în urma rezilierii unor contracte din domeniul privat al comunei Forotic. Ulterior, soția acestuia a primit spre închiriere în baza acestei hotărâri o suprafață de pajiște aflată în domeniul privat al comunei, prin încheierea unui act adițional la contractul cadru încheiat inițial în anul 2019 între Comuna Forotic și aceasta. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 și prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.
Popa Cristina, consilier local în cadrul C.L. al Com. I.C. Brătianu, Jud. Tulcea deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al Com. I.C. Brătianu privind acordarea unor suprafețe de teren arabil extravilan, personalului de specialitate din serviciile publice comunale, în perioada cât lucrează în localitatea I.C. Brătianu. În calitate de cadru didactic în cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, persoana evaluată s-a regăsit la pct. 8 în lista din Anexa nr. 1 la Hotărârea C.L. în care sunt menționate nominal persoanele cărora li se va acorda teren. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), alin. (2) și alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2019.
Dumbravă Petru, fost Consilier local în cadrul C.L. al Com. Mișca, Jud. Arad a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. privind aprobarea închirierii pășunii comunale către crescătorii de animale persoane fizice și juridice de pe raza comunei Mișca. Ulterior, a încheiat un contract de închiriere pășune pe o perioadă de 1 an cu Primăria comunei Mișca. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 și prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.