Îngrașă sau nu cireșele? Interzis diabeticilor
Chiar dacă prețul este încă destul de piperat, cireșele sunt preferatele românilor în această perioadă, mai ales că sunt o sursă bună de vitamine, dar și de detoxifianți. Ele au foarte multe calorii, însă, și nu sunt recomandate diabeticilor.
Înainte de orice, trebuie să știți că cireșele sunt o sursă foarte bună de vitamine și minerale, fiind și detoxifianți foarte puternici, motiv pentru care sunt recomandate în special persoanelor care au probleme cu reumatismul, suferă de constipație sau de gută. Nu. însă, și diabeticilor.
Cireșele conțin nu mai puțin de opt vitamine – B1, B2, B6, C, E, P, A, PP, șase minerale (calciu, fier, magneziu, sulf, fosfor, potasiu), dar și zinc, mangan, cupru, zaharuri si acizi organici.
O cantitate de 100 de grame de cireșe conține 63 de calorii, 1,1 proteine, 0,2 lipide, 16 carbohidrați și 2,1 fibre. Spre comparație, 100 de grame de struguri au 69 de calorii, 0,7 proteine, 0,2 lipide, 18,1 carbohidrați și 0, 9 fibre.
Nutriționistul Mihaela Bilic plasează cireșele, într-un top al fructelor care îngrașă, pe prima poziție, motivul fiind faptul că soiurile au tot fost ameliorate de-a lungul timpului, crescând cantitatea de fructoză.