Uzina Mecanică Orăștie distribuie curent fără să aibă licență! ”Patronul” Spătaru e de acord
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, este de acord ca Uzina Mecanică Orăștie să vândă curent companiilor care au cumpărat hale de pe platforma industrială, plus un adaos de 10%. Dar Uzina nu are licență de distribuție de energie.
Un document semnat de ministrul Energiei, Florin Spătaru, arată că Uzina Mecanică Orăștie, aflat în subordinea instituției, distribuie curent electric la companiile care au achiziționat hale de pe platforma industrială. La o simplă căutare pe site-ul ANRE, Uzina nu apare pe lista firmelor care dețin licență de distribuție de electricitate.
În plus, furnizarea către respectivele firme, în jur de 20, se face cu un adaos de 10%. Ministrul Spătaru susține că nu este vorba de un comision, ci de servicii suplimentare pe care Uzina le prestează către subconsumatori. Mai exact, UMO cumpără curent de la Enel Energie și-l revinde, cu 10% mai mult, către firmele din halele Uzinei.
Ministrul Spătaru spune însă că serviciile suplimentare pe care Uzina Mecanică le prestează către subconsumatori constau în asigurarea alimentării cu energie electrică a halelor de producție, asigurarea reviziei, conservării și funcționării rețelei de alimentare aflată în proprietatea societății, citirea contorului și refacturarea către fiecare subconsumator, conform consumului efectiv.
Spătaru mai spune că acel ”procent de 10%” a fost stabilit de comun acord cu toate societățile partenere care își desfășoară activitatea pe platforma industrială și reprezintă contribuția acelor societăți la întreținerea, conservarea și modernizarea stației TRAFO 20 kW și a liniilor de distribuție.
Uzina Mecanică nu negociază
Se pare că firmele care au obiecții la contractul propus de Uzina Mecanică rămân fără curent, un astfel de caz fiind cel al societății Nena Com. Într-o declarație dată Cotidianul, Ovidiu Vlad, directorul UMO, spune că nu este obligat să negocieze contractele cu companiile respective. „Le-am transmis contractul la semnat, dar cei de la Nena l-au semnat cu obiecţiuni. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă că dânşii nu mai au contract cu noi şi fără contract nu le putem furniza curent”, spune Vlad. Directorul are o întreagă filozofie în legătură cu preavizul la deconectare. „Dacă vă prinde Poliţia Rutieră la volan cu permisul expirat, ce se întâmplă? Negociază cu dumneavoastră? Nu! Vi-l ia pe loc. Aşa e şi aici. Dacă nu-i convine, n-are decât să-şi tragă curent din altă parte”, a spus Vlad pentru Cotidianul.
Spusele lui Vlad sunt întărite de ministrul Spătaru: ”Legătura dintre aceste lucrări și firmele care funcționează în incinta societății Uzina Mecanică Orăștie este directă și absolută, deoarece, în lipsa acestor lucrări, nu ar mai fi posibilă livrarea energiei electrice către societățile subconsumatoare”.
Ministrul Spătaru mai spune că de la data la care UMO a vândut halele de producție către societățile subconsumatoare (anul 2005) au fost efectuate multiple lucrări de investiții, modernizare și reparații la stația TRAFO 20 kW și a liniilor de distribuție.
Uzina Mecanică Orăștie raportează numai pierderi
Pe site-ul companiei se spune că SC Uzina Mecanică Orăștie SA oferă servicii de prelucrări mecanice și construcții metalice sudate, având o experiență de peste 40 ani în domeniu. Activitatea economică este una care produce pierderi, cel puțin în ultimii zece ani.
O activitate mai intensă se observă din 2020, atunci când la conducere a venit Ovidiu Vlad. Cifra de afaceri s-a dublat iar pierderile au început să se mai diminueze.