INSP: Nu este nicio alertă cu privire la riscul de boli cu transmitere digestivă, după ruperea barajului din Ucraina
În urma ruperii barajului din Ucraina, ”nu s-a transmis nici o alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă”, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
”În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”, precizează INSP într-un comunicat.
INSP subliniază că, în fiecare sezon, este monitorizată calitatea apei de îmbăiere. ”Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment, nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme”, menționează INSP.
De asemenea, INSP transmite că, în cazul în care analizele indică o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar îmbăierea va fi interzisă.
Reprezentanții OMS spun că, pe lângă riscul de înec, răniri și traumă, e posibil ca, în zonă, să se dezvolte holera (boală diareică acută, cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholera), după ruperea barajului Nova Kakhovka.