Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru racordarea la rețeaua electrică. Acte necesare

Publicat: 15 iun. 2023, 08:52, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru racordarea la rețeaua electrică. Acte necesare

Racordarea la rețeaua electrică constituie o cheltuială importantă pentru românii care și-au construit case sau au cumpărat apartamente nefinalizate, iar costurile sunt pe măsură.   

Trebuie să știți că, în general, acestea pornesc de la circa 1.000 euro și pot ajunge chiar și la câteva mii de euro. În principal, costul depinde de tipul de branșament, dar și de distanța față de rețeaua distribuitorului la contorul electric.

Costul unui branșament monofazic la 240 V se ridică la aproximativ 4.500 de lei, comparativ cu 6.000 lei pentru un branșament trifazic la 400 V.

Dacă este vorba de un loc nou de consum, branșarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice presupune, conform e-distribuție.com, și o plată către operatorul de distribuție pentru Avizul Tehnic de Racordare (ATR – 70 de lei pentru o putere sub 30 kw, 160 de lei pentru o putere între 30 și 100 kw, 215 lei pentru o putere peste 100 kw), avizul de amplasament (95 de lei) și tariful de racordare, arată Fanatik.ro.

Pentru a avea acces la rețeaua electrică, proprietarii locuințelor pentru care este solicitată racordarea, trebuie să adreseze o solicitare distribuitorului, însoțită de următoarele documente:

  • actul de identitate al solicitantului;
  • actul de proprietate/alt document care să arate dreptul de folosință asupra spațiului;
  • declarație pe propria răspundere din care să reiasă că în spațiul la care se dorește branșarea se desfășoară numai activități casnice.