Vine canicula! Orice persoană afectată de insolație este în pericol de moarte!
Nu suntem egali în fața valurilor de caniculă. Unele persoane sunt extrem de vulnerabile în aceste perioade. Este vorba despre persoanele cu vârste peste 65 de ani, sugarii, femeile însărcinate, bolnavii cronici (de exemplu, hipertensivii sau suferinzii de insuficiență cardiacă). Dar nici celelalte persoane nu sunt scutite de efectele caniculei.
În perioadele caniculare, corpul nostru pune în funcțiune mecanismele de adaptare, cum este transpirația. Atunci când temperatura corpului depășește 37de grade Celsius, corpul nostru acționează mecanismele de reglare termică: transpirația și accelerarea respirației. Căldura este eliminată prin intermediul apei și vaporilor de apă. În acest timp, vasele de sânge aflate la suprafața pielii se măresc în diametru – vasodilatare – pentru a răci sângele.
Inima are și ea de suferit. În perioadele caniculare, vasele se dilată și sângele este distribuit spre extremități. În aceste condiții inima este obligată să pompeze mai mult și astfel ritmul cardiac înregistrează 10 până la 15 bătăi în plus pe minut, chiar și în repaus.
Așadar, valurile de caniculă pot să fie periculoase, chiar fatale.
Insolația sau hipertermia poate provoca diferite simptome, în cazul unor categorii de persoane acestea putând fi grave, subliniază medicii.
De reținut, orice persoană cu insolație este în pericol de moarte.
Medicii spun că sunt câteva semne care trebuie să ne alerteze:
- Creșterea temperaturii corpului și înroșirea pielii
- Dureri de cap intense
- Senzație de slăbiciune, vertij, amețeli
- Vărsături
- Acelerarea respirației
- Creșterea pulsului.
În cazurile grave apar stările de confuzie și leșinul.
Cei aflați în preajma unei persoane aflate în această situație trebuie să acționeze rapid. Pentru a evita complicațiile, persoana afectată de insolație va fi transportată la umbră și dacă este posibil i se vor scoate din hainele care nu sunt necesare. Cu un prosp curat, umezit în apă rece se vor face comprese și, dacă primește, i se va da treptat apă în cantități mici. Și în funcție de evoluție, se va apela la 112.
Sfaturile medicilor
Desigur, importantă este prevenția prin hidratare. Asta înseamnă ca, pe parcursul zilei, să bem treptat o cantitate suficientă de apă (1,5-2 litri) , fără a aștepta să apară senzația sete.
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Sunt recomandate fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.
De reținut că o doză de iaurt asigură aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.
De asemenea, în perioadele caniculare, evitați activitățile fizice intense, purtați haine lejere din bumbac, protejați capul cu o pălărie și pe cât posibil rămâneți în spații aerisite și răcoroase.