23:21 • Sănătate
Sugarii și canicula. Recomandările medicilor de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov
Sugarii sunt extrem de vulnerabili la expunerile la temperaturi extreme. Ei nu se pot proteja singuri de caniculă. Agitația și plânsul reprezintă modalitatea lor de a ne transmite starea lor de disconfort. De aceea, adulții au responsabilitatea de a le asigura confortul în perioadele caniculare. Iată cum trebuie să procedeze, potrivit recomandărilor medicilor de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov pentru a preveni efectele caniculei:
- Realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldură, umiditate excesiva și curenți de aer.
- Menținerea alimentatiei avute până în acel moment; ea nu trebuie modificată prin introducerea de alimente noi în această perioadă
- Hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de câte ori sugarul cere
- Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale, comode, obligatoriu cu căciuliță pe cap
- Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi
- Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate
- Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, cu ceai slab îndulcit, sucuri naturale din fructe, preparat în casă, fără conservanți.
De asemenea, mamele vor evita cafeaua și alcoolul și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului și evident igiena generală.
Hăinuțele sau scutecele copilului vor fi curate și uscate și mama se va îngriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. Copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi, obligatoriu seara la culcare, și i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
La cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, va fi consultat medicul de familie care va decide conduita terapeutică.