Video. Cozi imense de camioane către Portul Constanța, înainte de recoltatul grâului

Publicat: 21 iun. 2023, 16:12, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Video. Cozi imense de camioane către Portul Constanța, înainte de recoltatul grâului

Nici nu a început bine campania de recoltat la culturile păioase, că drumurile către portul Constanța sunt practic blocate. Șoferii sunt disperați, pentru că se stă la coadă cu zilele, iar, mai mult, este și caniculă.

Mai trebuie precizat, că, la acest moment, a început recoltatul doar la orz prin unele locuri, iar peste o săptămână – două vine și grâul, ceea ce va face și mai dificil accesul către port.

‘’Șoferii nu mai suportă să stea la cozile din port cu zilele, este groaznic, unii s-au reprofilat chiar. Dacă ești șofer de tir, acum, și transporți cereale, nu poți să zici că mai un loc de muncă decent. Stai 2-3 zile în câmp, după aceea alte 2-3 la descărcare”, a declarat pentru Puterea.ro Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD).

Citeste si Agricultura dezastrului: Nu există cerere la cereale, iar prețurile au „înghețat”  

În opinia fermierilor APAD, soluția ar fi separarea fluxurilor de marfă care vin din Ucraina de cea autohtonă.

”Ar trebui să se facă o separare a fluxurilor de marfă în porturi, nu vorbim neapărat doar de Constanța, să se separe mărfurile care pleacă din Ucraina și se duc la vapoarele de descărcare pentru piețele lor, iar marfa românească să aibă un alt flux. Este important ca traderii de cereale și autoritățile din port să gestioneze și să creeze aceste fluxuri printr-o comunicare permanentă, prin monitorizare, panotaj, un sistem de tichetare, astfel încât mașinile care sunt programate în ziua respectivă să intre la descărcare’’,  a mai spus Filipescu.

Cozi de camioane incarcate cu cereale pe Autostrada Soarelui. Sursa: Răzvan Filipescu