O nouă formă de depresie care nu răspunde la tratamentele obișnuite
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au identificat un nou tip de depresie care se adaugă celorlalte categorii: depresie bipolară, depresie postpartum, transmite HuffPost.
Este vorba despre depresia cognitivă identificată de cercetătorii de la Universitatea Stanford, autori ai unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association. Aici este problema: acest nou tip de depresie nu răspunde la tratamentul classic.
Rezultatele acestui studiu sugerează că o mare parte a populației ar putea fi afectată de această patologie. Eșantionul pentru acest studiu a fost format din 1.000 de persoane depresive, din care peste un sfert aveau această formă de depresie.
Ce este depresia cognitivă?
Este o formă de depresie caracterizată prin încetinirea reacțiilor chimice la nivelul creierului. Concret, aceasta se traduce prin dificultăți de concentrare, de memorare și de menținere a autocontrolului.
Înainte de teste, participanții au fost chestionați și evaluați. Ei au efectuat o serie de teste de memorie, de viteză a deciziilor și de atenție susținută. Timp de două luni ei au făcut un tratament pe bază de antidepresive. Aceste medicamente vizează serotonina și norepinefrina, doi hormoni esențiali ai sistemului nervos. Nivelul acestor hormoni influențează starea de spirit și stresul.
Tratamentul a constat în medicamente prescrise în mod curent în cazurile de depresie.
Rezulatele au indicat faptul că îmbunătățirea simptomelor a fost evidentă doar în cazul persoanelor care nu erau afectate de depresie cognitivă. Ceea ce confirmă că medicamentele prescrise în mod curent nu sunt eficace în forma de depresie cognitivă. De asemenea, studiul sugerează că sunt necesare tratamente care să vizeze in mod special disfuncția cognitivă în cazul acestui grup de pacienți, care fac parte din marea masa a pacienților diagnosticați cu depresie, pentru a se obține o ameliorare. Asta presupune o mai bună identificare a acestei forme de depresie prin anamneză specifică și investigații imagistice la nivelul creierului.
Acest studiu este crucial deoarece psihiatrii dispun de puține instrumente de evaluare a depresiei pentru a lua decizii în privința tratamentului, explică Laura Hack, autorul principal al studiului și profesor de psihiatrie și științe ale comportamentului.
Profesorul Hack spune că adesea este martoră la suferința, la pierderea speranței care merg până la suicid în cazul acestor pacienți. ”Este pentru că noi începem cu medicamente care au același mecanism de acțiune pentru toate persoanele afectate de depresie, în timp ce depresia este foarte diversă. Cred că acest studiu ar putea contribui la modificarea lucrurilor”, subliniază profesorul Hack.