Dan Motreanu, primul dintre liderii PNL care îi cere demisia lui Marcel Ciolacu
Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL) afirmă că Marcel Ciolacu ar trebui să îşi depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor e respins la CCR.
Motreanu afirmă că aceste pensii au fost instituite printr-o lege din 2015, semnată şi de Ciolacu în calitate de iniţiator, şi că proiectul de eliminare a lor votat luni de Parlament este în mod intenţionat neconstituţional. În acest context, el critică ameninţările cu excluderea lansate de liderul partidului Nicolae Ciucă la adresa parlamentarilor PNL care nu votează proiectul. ”Este absolut incorect să îi ameninţi pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare”, consideră Dan Motreanu.
”Marcel Ciolacu ar trebui să îşi depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituţională. Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu. În toţi aceşti ani, PNL a susţinut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate. Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea şi, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR”, a scris Motreanu pe Facebook.
Dan Motreanu remarcă faptul că astăzi Marcel Ciolacu ”se bate cu pumnii în piept” că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari.
”De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenţionat neconstituţional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce ”uită” Marcel Ciolacu să spună este că şi la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD. Şi atunci PSD a anunţat cu surle şi trâmbiţe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituţional după ce mai mulţi foşti parlamentari s-au adresat instanţelor. Acum PSD a reluat vechiul proiect”, susţine europarlamentarul liberal,
El afirmă că asupra acestui aspect atrage atenţia şi Consiliul Legislativ în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată luni. O nouă propunere având acelaşi obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituţional ar încălca dispoziţiile Constituţiei, afirmă Consiliul Legislativ, conform lui Motreanu.
Europarlamentarul PNL critică şi faptul că liderul partidului, Nicolae Ciucă, i-a ameninîat cu excluderea pa parlamentarii care nu votează proiectul.
”Dacă la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect să îi ameninţi pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare. Ştim cu toţii că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de jurişti, a celorlate trei decizii de respingere ale CCR”, consideră Dan Motreanu.
Parlamentul a votat, luni, cu 382 de voturi pentru şi 3 împotrivă, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Senatoarea Diana Şoşoacă a fluierat în şedinţă şi a făcut scandal, încercând să oprească dezbaterile. Premierul Marcel Ciolacu a fost întrerupt în timp ce susţinea declaraţii de presă la Parlament de către Diana Şoşoacă, după ce plenul reunit al Camerei şi Senatului a adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarulor. Aceasta l-a făcut dictator pe liderul PSD, „grobian” şi „trădător de neam şi ţară”. În schimb, Ciolacu i-a transmis senatoarei că este „o mincinoasă ordinară”.
Preşedintele PSD a afirmat la Parlament, după votul pe eliminarea pensiilor speciale, că au intrat într-un calendar de recuperare şi la cererea de plată numărul doi şi cea numărul trei din PNRR
”Ceea ce am votat astăzi, vă reamintesc că eu nu am pensie specială. În ultima zi de mandat , în cele două mandate, mi-am dat demisia şi cred că dacă ar fi făcut toţi parlamentarii acest lucru, nu am mai fi fost ipocriţi să încercăm să transferăm de la unul la altul victoriile dar şi insuccesele. A existat o majoritate de dreapta în România, lucru pe care îl cunosc şi eu şi dvs, au avut timp să rezolve tot ceea ce au promis în această perioadă. Au existat trei guverne, patru prim-miniştri ai actualilor membri de coaliţie PNL, a fost suficient timp să rezolve aceste probleme”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Înaintea şedinţei de plen, Nicolae Ciucă anunţa că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi daţi afară din partid