Fermier Brăila: Vindem direct din câmp, nu stocăm nimic
Campania de recoltat a debutat la culturile păioase, iar rezultatele nu se ridică deloc la nivelul așteptărilor fermierilor, mai mult, se pune chiar problema acoperirii costurilor în multe cazuri.
La acest moment, sunt destui agricultori care au decis să vândă recolta direct din câmp pentru a putea să-și acopere datoriile, care nu mai suportă amânare. Pe de altă parte, nici nu-și permit să o țină în depozite, deoarece aceasta înseamnă costuri suplimentare.
‘’Clar nu oprim nimic pe stoc, avem rate de plătit, scadențe, nu ne permitem luxul acesta, vorbesc de ferma mea, dar mai am și colegi care procedează la fel. În primul rând, trebuie să ne acoperim costurile din timpul anului’’, a declarat pentru Ziarul Puterea Bogdan Furfurică, președintele Asociației Producătorilor Agricoli (APA) din Brăila.
Recoltatul a debutat cu orzul, cultură la care producția a fost de circa 6,5 tone, vândută direct din câmp la un preț în jur de 75 de bani pe kilogram. Fermierul, care lucrează aproximativ 800 de hectare de teren în localitatea Silistraru din Brăila, spune că a avut totuși o marjă mică de profit, norocul fiind că a fost vorba de orz de sămânță.
S-a început recoltatul și la rapiță, însă, după câte se pare, producția este departe de așteptări, iar în plus și prețurile sunt pe un trend descendent. Urmează peste vreo săptămână și grâul în care fermierul își pune multe speranțe.
„E un an mai greu, pentru că este și secetă și prețurile sunt mici”, spune Furfurică, care recunoaște că acest lucru se întâmplă de ani de zile în perioada aceasta. Iar când ieșeau ucrainenii pe piață, „automat scădeau și prețurile”. Numai că, acum, problemele sunt și mai grave: fermierii au cumpărat inputurile la prețuri mari și vând recolta la prețuri mici.
Citeste si Tensiune în portul Constanța: Șoferii români au ajuns să se bată cu cei străini la cozi