Paul Agarici, fotograful Revoluției Române, a murit
Paul Agarici, unul dintre fotografii Revoluției Române a murit, în urmă cu câteva zile. Celebrul fotograf era fiul aviatorului Horia Agarici, salvatorul Constanței, motiv pentru care comuniștii i-au făcut viața grea în copilărie.
Paul Agarici are o singură fată, Paula, care îi poartă numele, și un nepot, Vlad, în vârstă de 25 de ani.
Fotograful s-a născut pe 4 iulie 1947, de Ziua Americii. A fost luat de stat din braţele mamei, moaşă la un spital, şi trimis la casa de copii, unde avea să stea 14 ani. Motivul: era considerat fiu de criminal de război, pentru că tatăl său, Horia Agarici, doborâse mai multe avioane sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Adevărul.
După ce a scăpat de la casa de copii, Paul Agarici s-a apucat de școală: a repetat clasa a VII-a şi a absovit liceele „Ion Luca Caragiale“ şi „Şincai“. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Filologie – limba şi literatura română şi secundar limba franceză. În anii ’70 a realizat primele fotografii, iar după şapte ani a devenit primul profesor de tehnică şi artă fotografică din România, la Şcoala Populară de Artă.
În presă, este prezent din 1979. A început ca fotoreporter la Contemporanul, iar din 1982 a fost luat de Adrian Păunescu la „Flacăra“. După aceea, a lucrat la alte ziare importante.
În decembrie 1989, Paul Agarici era fotoreporter la revista „Flacăra“. A plecat în mijlocul Revoluţiei cu aparatul de fotografiat şi a reuşit să imortalizeze cele mai importante momente petrecute în acele zile tulburi la Bucureşti.
Fotograful a fost înmormântat, joi, 29 iunie.