Bolnavii de cancer, din nou cu teama că vor rămâne fără tratamente

Publicat: 05 iul. 2023, 14:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Bolnavii de cancer, din nou cu teama că vor rămâne fără tratamente

Pacienții bolnavi de cancer sunt în pericol ”să rămână fără tratamente”, aproximativ două luni, a anunțat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia,pentru Puterea.ro

”Contractele cost-volum expiră și dacă nu se aprobă până la 1 august rectificarea bugetară, pacienții bolnavi de cancer vor rămâne fără tratamente, circa două luni”, subliniază președintele FABC.

Potrivit președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, anul trecut, în programul național curativ pentru tratamentul cancerelor au fost incluși 183.000 de pacienți, a anunțat.  

”În cazul acestui program, pe lângă faptul că decontăm toate acele molecule noi, decontăm şi serviciile de radioterapie. A fost o creştere şi o îmbunătăţire a accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie. Am reuşit să contractăm servicii cu 37 centre de radioterapie în toată ţara. Un număr de 21 centre se află în mediul privat şi 16 în sectorul public”, a precizat președintele CNAS.

În legătură cu precizările președinteei CNAS, președintele FABC, Cezar Irimia, spune că, desi s-a aprobat introducerea a 23 de noi molecule pe lista medicamentelor gratuite pentru tratarea cancerului, ” totuși, CNAS nu are fondurile necesare pentru ca pacienții  să beneficieze de acestea”.

În privința serviciilor de radioterapie, președintele FABC, confirmă că situația s-a îmbunătățit, în plus de anul acesta, CNAS decontează și radioterapia sterotaxică.

Aceasta este o tehnică de radioterapie avansată prin care se administrează doze mari de radiație, cu precizie extremă, prescrisă însă numai unei anumite categorii de pacienți.

Protest în data de 13 iulie

Președintele FABC a mai anunțat că, în data de 13 iulie este programată o acțiune de protest la Ministerul Sănătății, care vizează Planul național de combatere și control al cancerului.

Este un plan  ”așteptat de peste două decenii”, ”pentru care ministrul Rafila vine cu o fițuică pe care a numit-o norme ale acestui plan”, a mai spus președintele FABC.