Un accident auto costă, în medie, cu 28% mai mult în România decât în Polonia

Publicat: 07 iul. 2023, 14:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Un accident auto costă, în medie, cu 28% mai mult în România decât în Polonia

Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul țărilor europene la acest capitol. Multe dintre aceste accidente sunt soldate cu pagube materiale sau sunt marcate de tragedii – vătămări corporale și decese.

Țara noastră se situează, de asemenea, și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.160 EUR, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. Pentru comparație: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 EUR, în Ungaria 1.920 EUR, iar în Croația 2.010 EUR. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria și cu 7% mai mari decât în Croația.

Din păcate, România este fruntașă și la frecvența accidentelor rutiere – aceasta fiind dublă în România față de Polonia, de 2.6 ori mai mare decât în Ungaria și de 3.8 ori mai mare decât în Croația.

Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte țări și plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese și din evoluția ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creștere de la 67% la 75%. Totodată, alt indicator cheie
al industriei, rata daunei combinată RCA, rămâne supraunitară (102%), în contextul
în care despăgubirile plătite au crescut cu 43% față de primele trei luni ale anului
trecut.

Este important de reținut că numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA. De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat în acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenți sunt conștienți de influența acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar dacă situația individuală a unui șofer este pozitivă, fără accidente înregistrate. 

În tot acest context, având în vedere și falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români. Reamintim faptul că, în ciuda dificultății de a opera pe piața RCA, asigurătorii au plătit anul trecut, în baza polițelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiții implicați în accidente rutiere.