Traumatisme și moarte cu trotinetele electrice!
Accidentele provocate de trotinetele electrice sunt comparabile ca gravitate cu cele cauzate de motociclete sau biciclete, subliniază asociația Asistența Publică – Spitalele din Paris (AP-HP), pe baza rezultatelor unui recent studiu, transmite AFP.
Serviciile de anestezie-terapie intensivă, care formează grupul de cercetare Traumbase, din Spitalul Pitie-Salpetriere AP-HP, Universitatea Sorbona și INSERM, au studiat gravitatea traumatismelor, consecință a accidentelor rutiere cu dispozitive de transport personal cu motor (EDPM), în special trotinete electrice.
Rezultatele au fost publicate în numărul din 30 iunie al revistei JAWA Network Open.
În acest studiu au fost incluși toți pacienții din unul dintre cele 26 de centre de traumatologie, cu traumatisme în urma unui accident rutier în care a fost implicat un EDPM, o bicicletă sau o motocicletă, între 1 ianuarie 2019 și 20 decembrie 2022. Este vorba despre 5.233 de pacienți cu vârsta medie de 33 de ani.
Studiul demonstrează că numărul pacienților spitalizați în urma unui accident rutier cu implicarea unui EDPM a crescut de 2,8 ori în 4 ani, respectiv 229 de pacienți cu traumatisme grave.
Persoanele din grupa trotinete electrice prezentau traumatisme severe în 45,5% de cazuri față de 39,7% la cele din grupa motociclete și 47,3% la cicliști.
Persoanele care au condus trotinete prezentau un risc dublu de traumatisme craniene, mai grave comparativ cu cele ale motocicliștilor. Și asta, pentru că mai puțin de 25% purtau cască în momentul accidentului, subliniază studiul.
Accidentele grave cu implicarea trotinetelor electrice sunt înregistrate mai ales seara și în weekend, pe fondul consumului de alcool peste nivelul legal, consemnat într-o treime dintre cazuri.
În două treimi dintre cazuri, pacienții au nevoie de o intervenție chirurgicală în primele 24 de ore de la accident, în principal pentru fracturi ale membrelor, dar și neurochirurgie.
Trei sferturi dintre acești pacienți au fost spitalizați în secții de reanimare. Spitalizarea este în medie de 15 zile.
9% dintre persoanele care au folosit trotinete electrice EDPM rănite grav au decedat, majoritatea din cauza traumatismelor craniene severe.