Fermierii români sunt disperați: găsim tot mai des asta în pământ! Nimeni nu vrea să o strângă
Fermierii români se lovesc tot mai mult de o problemă care afectează toate culturile. Foliile din care sunt făcute solariile sunt lăsate pe câmpuri, după ce acestea nu mai sunt utilizate, iar apoi, fiind și purtate de vânt, multe bucăți ajung pe terenurile arabile.
„Zeci de ani, sute de kilograme, mii de kilograme. Unii o mai strângeau, îi dădeau foc, alții nu. O lăsau acolo. Dacă nu era pământul lui, acolo o lăsau. O lua vântul și o ducea la vecini pe câmpuri, peste tot”, spune Ioan Andrei, fermier în zonă, informează StirileProTV.
Nimeni nu vrea să o recicleze
Primarul comunei Călărași (din județul Dolj) explică faptul că nici firmele de colectare nu vor să ridice foliile uzate, asta pentru că acestea nu se pot recicla și astfel nu este rentabil.
„Dacă vom continua în felul asta, în 10 ani de zile terenul vă fi contaminat și imposibil de cultivat. Nimeni nu vrea să le ia nici gratis, le oferim, le și încărcam, facem orice, numai să nu ajungem din nou în situația să le îngropăm sau să le ardem”, explică primarul Sorin Sandu.
Firmele care ar putea colecta această folie uzată susțin că la o reciclare riscă să aibă pierderi de 50% și astfel nu rentează să o ridice de pe câmpuri.
„Folia trebuie să fie curată, în momentul în care e infestata cu nisip, cu noroi cu diverse substanțe, nu mai devine proprie reciclării. Din experiența mea, m-am chinuit cu câteva sute de kile, pe care le-am împrăștiat prin toată curtea, am așteptat să fie plouate, bătute de vânt, să se scuture de nisip.”, spune Marin Fulgaz, reprezentant al unei firme de colectare.
Fermierii riscă amenzi din partea Gărzii de Mediu între 5.000 și 15.000 de lei, iar firmele între 20.000 și 40.000 de lei.