De ce sparg grecii farfurii la petreceri? Istoria din spatele acestui obicei

Publicat: 09 iul. 2023, 15:25, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
De ce sparg grecii farfurii la petreceri? Istoria din spatele acestui obicei

Fie că este vorba de o tavernă, o nuntă, un botez sau o petrecere intimă, grecii sparg farfurii și inițial ai putea crede că este un accident. Ei bine, este un obicei străvechi al grecilor la sărbători, însoțit adesea cuvântul „Opa!” exprimat cu bucurie.

Spargerea farfuriilor a devenit cunoscută și pentru cei din afara Greciei după lansarea filmului din 1960, „Never on Sunday”. Există o scenă care prezintă personajele principale într-un moment tumultuos de distracție, în timp ce paharele cad și se sparg pe podea în timpul unor dansuri.

Spargerea farfuriilor se face atât de bucurie, cât și în doliu

Spargerea farfuriilor a fost folosită pentru a semnala sfârșitul și începutul, pentru a alunga spiritele rele și pentru a exprima abundența. În ritualul simbolic, o farfurie este spartă la mormântul persoanei decedate după o înmormântare greco-ortodoxă. Viața s-a încheiat pe pământ. Farfuria este spartă, semnificând sfârșitul vieții. Spargerea farfuriei este, de asemenea, considerată un act de doliu.

Odată, se credea că o sărbătoare ar putea atrage atenția unor energii negative sau, chiar mai rău, unor spirite rele.

Pentru a alunga spiritele rele care ar putea provoca probleme unui cuplu proaspăt căsătorit, spargerea câtorva farfurii era considerată a servi ca un camuflaj, deoarece violența spargerii farfuriilor păcălea spiritele, astfel încât să nu bănuiască că avea loc un eveniment fericit la adunare.

Spargerea farfuriilor simbolizează și bogăția

Spargerea farfuriilor poate fi, de asemenea, legată de practica antică a consumului vizibil pentru a arăta bogăția. Acțiunea transmite lumii: Avem atât de mult de mâncare și atât de multe farfurii încât ne putem risipi resursele.

Însoțită de muzică pentru dans, în timp ce farfuriile sunt sparte, există și un cuvânt specific asociat acțiunii, „opa”. În sesiunile dedicate de spargere a farfuriilor, înseamnă „fiți atenți”. Cuvântul este atât de înrădăcinat în ritual încât, atunci când auzi cuvântul „Opa!”, te aștepți să auzi o farfurie spărgându-se. Această practică, însoțită de dans și muzică live, este simbolică pentru sărbătorile grecești.

Acea stare de spirit plină de distracție este cunoscută în limba greacă drept „kefi”.

Spargerea farfuriilor interzisă în 1969 din motive de siguranță

În anul 1969, dictatura militară a lui Georgios Papadopoulos, care suspendase democrația și a condus Grecia în mod autocratic între 1967 și 1973, a interzis spargerea farfuriilor în cluburile de noapte. Fragmentele zburătoare ale vaselor de ceramică erau periculoase, așa că spargerea farfuriilor a fost interzisă în tavernele și cluburile de noapte din Grecia.

În spiritul spargerii farfuriilor, a fost introdusă o variație a obiceiului folosind flori. Clienții restaurantelor sau tavernelor mici din Grecia puteau cumpăra o tavă de flori pe care le puteau arunca asupra cântăreților și unii asupra altora, într-o atmosferă de distracție și sărbătoare.

Și în ultima decadă, în loc de flori scumpe sau stive de farfurii, deseori un client plin de entuziasm va lua o grămadă de șervețele de hârtie și le va vărsa peste capul dansatorilor în timpul spectacolului, scrie greekreporter.com.

Începând din 1974, s-a trecut la folosirea farfuriilor speciale din ipsos. În acea perioadă efervescentă, în orașul nordic Thessaloniki existau 53 de producători de farfurii din ipsos.

Pentru filmarea „Never on Sunday”, Jules Dassin a trebuit să refacă de mai multe ori scena spargerii farfuriilor. A folosit farfurii defecte, respinse de fabrică. În urma succesului filmului, spargerea farfuriilor a devenit și mai populară.

În anii ’60, erau sparte până la 100.000 de farfurii pe lună și au fost înființate peste cincizeci de ateliere, angajând în jur de 1000 de oameni, pentru a acoperi nevoile participanților la petreceri și a spargerii farfuriilor. În cele din urmă, s-au îndreptat către copii de ipsos ale farfuriilor, pentru a preveni rănile și a reduce costurile, citează ziare.com.

Spargerea farfuriilor este acum oficial descurajată, deoarece majoritatea localurilor preferă ca clienții să arunce flori în loc de obiecte care pot provoca răni grave, mai ales după câteva băuturi și o precizie scăzută. De fapt, în Grecia este necesară obținerea unei licențe pentru localurile care doresc să permită spargerea farfuriilor.