Gazele de la Caragele s-au epuizat! Unele sonde au rămas în paragină pe câmp! EXCLUSIV
În anul 2017, premierul de atunci – Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea – liderul PSD și omul care conducea de factor guvernul și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, au fost invitații de seamă ai Romgaz la „petrecerea” de inaugurare a lucrărilor de explorare. Acum, unele dintre sonde au rămas în paragină pe câmp.
„Am ţinut azi să vin aici şi cu alţi colegi din Guvern, la această nouă exploatare, pentru că e una foarte importantă, care se va dezvolta în anii viitori, undeva între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz. E cea mai importantă descoperire din anii de după Revoluţie, dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura doar ea independenţa energetică a ţării noastre doi-trei ani”, era declarația lui Sorin Grindeanu pe data de 15 mai 2017, la Caragele, din calitatea de premier.
La Caragele nu există nicio sondă!
În realitate, la Caragele, în comuna Luciu, nu se află nicio sondă de extragere a gazelor, ci doar între localitățile Cilibia și C.A. Rosetti. Am mers și noi aici pentru a vedea care este situația din teren, asta după ce mai mulți politicieni locali din Buzău se foloseau electoral și dădeau asigurări că în 2023 România se va încălzi cu gazele de la Caragele.
După un drum parcurs de mai bine de 4 km pe câmp din localitatea Bălteni, comuna C.A. Rosetti, am ajuns la prima sondă care în teorie se extrăgeau gaze naturale, dar în realitate extracția de gaz a fost oprită, instalația fiind lăsată în paragină pe câmp.
Tot aici, la nici 2 km distanță, am găsit o altă sondă de extragere a gazelor naturale. În ultimii ani, aici, ar fi funcționat două sonde care extrăgeau chiar și 100.000 de metri cubi în zilele bune, doar că gazele s-au mai epuizat, iar în acest moment mai funcționează doar o singură sondă care extrage în jur de 40.000 de metri cubi pe zi.
Aveam să aflăm că cea mai mare sondă de extragere nu se află în județul Buzău, ci în Brăila, în localitatea de baștină a lui Bănel Nicoliță – Făurei.
Gazele de la Caragele sunt extrase la Făurei
La Făurei există cea mai mare sondă de extragere a gazelor naturale a Romgaz, fiind extrase gaze din punga descoperită de la Caragele. Întrebare este, de ce mai mulți lideri locali din Buzău s-au înghesuit la inaugurarea sondei de la Făurei, dat fiind faptul că aceasta se afla în județul Brăila. Majoritatea oamenilor au fost mințiți că județul Buzău stă pe o pungă ce urmează a fi exploatată, dar în realitatea gazele erau exploatate din județul Brăila.
Promisiunea lui Virgil Popescu
„Avem zăcămintele on-shore, în interiorul țării, în special zăcământul de la Caragele, din zona Buzăului, dar zăcământul adânc de la Caragele, unde Romgaz începe investițiile și începe să sondeze din nou acum. Și acolo avem un zăcământ bogat și unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ”, a declarat Ministrul Energiei în urmă cu un an la postul B1TV.
La momentul respectiv, conducerea Romgaz a refuzat să ofere date legate momentul în care se va porni extracția resurselor de lângă București și dacă termenul de 2023 oferit de Virgil Popescu este unul realist.
Ciolacu estimează exploatarea în 2024, în an electoral
Dacă Virgil Popescu consideră că în 2023 se pot exploata cu adevărat aceste gaze, Marcel Ciolacu a avansat un alt termen. Este vorba de anul 2024.
„La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024. România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară. De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă, oferta va scădea, iar românii vor beneficia de prețuri mai mici”, declara Ciolacu în luna aprilie, în cadrul unei declarații de presă.
George Niculescu anunța că 2023 va fi un an bun pentru extragere gazelor de la Caragele
20 de sonde promitea Ministerul Energiei că vor fi legate rapid la acest uriaș rezervor subteran.
„Vorbim de noi sonde de exploatare cuprinse între 3.000 și 5.000 de metri. Iar în faza a doua, după 2023, într-adevăr vorbim de mai multe sonde de adâncime între 4.000 și 4.500 de metri pentru a crește producția de gaze”, a declarat anul trecut George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, pentru PRO TV.
Planurile Romgaz
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, vrea să majoreze producția în zona de mare adâncime a celui mai promițător zăcământ local onshore, cel de la Caragele din județul Buzău, unde rezervele potențiale au fost estimate în 2017 la peste 30 miliarde metri cubi.
Romgaz a lansat o licitație pentru a contracta un studiu de soluție și unul de fezabilitate pentru exploatarea sondelor de gaz – condensat din structura Caragele – zonele Rosetti si Damianca.
Valoarea totală a achiziției este estimată la circa 3 milioane lei, ofertele putând fi depuse până pe 3 aprilie.
″De importanță deosebită se consideră a fi zona adâncă de pe Caragele (zăcăminte de mare adâncime situate la cca. 4.000 m, de vârsră mezozoic), descoperite în urma săpării sondelor 55 Damianca și 77 Rosetti. Prin intermediul acestor sonde s-au obținut în timpul testelor de producție debite industriale de circa 0,11-0,22 milioane Stmc/zi/sg gaze și 14-59 t/zi/sd condensat. Din cele două sonde menționate, doar 77 R are infrastructura de suprafață realizată și a fost pusă în exploatare începând cu decembrie 2019.
În vederea trecerii în exploatare experimentală a sondelor ce au fost forate sau urmează a fi forate în cadrul zonelor de mare adâncime, denumite în continuare zonele Rosetti și Damianca, se consideră necesară analizarea tuturor datelor obținute în urma progranului de cerecetare desfășurat la sondele 77 Rosetti și 55 Damianca (analize fluide, analize PVT, aparametri dinamici exploatare) în vederea identificării soluției tehnico-economice optime pentru realizarea infrastructurii de suprafață necesară procesării fluidelor de zăcământ extrase. La nivel conceptual, această soluție de dezvoltare-exploatare a zonelor menționate ar presupune (fără a se limita la acestea) realizarea a două grupuri tehnologice noi (Grup 1 Rosetti, Grup 1 Damianca), precum și creșterea capacității actule de transport și livrare fluide extrase″, se arată în documentația de atribuire.
Producția de hidrocarburi a scăzut drastic la Caragele
Producția de hidrocarburi de pe structura Caragele din județul Buzău a scăzut cu peste 40% trecut, a raportat anterior Romgaz Guvernului.
″În anul 2022, zăcământul Caragele a cunoscut un declin accentuat de producție, de peste 40%, determinat de fenomenele naturale din zăcăminte: mecanismul natural de producere al zăcămintelor, acestea fiind delimitate de acvifere active care, pe măsura exploatarii gazelor din zăcăminte, avanseaza în zăcământul de gaze și inundă formațiunile și afluxul de nisip din stratele neconsolidate, deși formațiunile productive sunt echipate cu sisteme de control al afluxului de nisip″, potrivit Romgaz.
Strategia Romgaz prevede forarea în zona Caragele, în perioada 2022-2024, a 9 sonde de explorare în zona adâncă (6 sonde necondiționate +3 sonde condiționate de rezultatele celor 6 sonde inițiale), valoarea investițiilor fiind estimată la circa jumătate de miliard de lei.
″În paralel cu lucrările de foraj, se analizează cele mai bune opțiuni de conectare a sondelor noi care vor dovedi rezerve comerciale la sistemul productiv, în vederea valorificării acestora. Estimăm că primele producții de hidrocarburi din sondele de mare adâncime prevăzute în strategia de explorare se vor înregistra după prima jumătate a anului 2024″, se mai spunea în document.
Rezervele de gaze naturale de la Caragele au fost estimate în 2017 la peste 30 de miliarde de metric cubi.