În casă cu poluarea. Avertismentul conf. univ. dr. Radu Țincu
Pe lângă poluarea exterioară, există și una din casele noastre cu efecte severe, semnalează conf. univ. dr. Radu Ciprian Țincu, medic primar, cu dublă specializare ATI și Toxicologie, la Spitalul de Urgență Floreasca.
Dr. Țincu subliniază că 60% din poluare ”provine din interiorul locuinței”.
”Multă lume se gândește la poluarea exterioară, poluarea din afara locuinței, însă nu este singura poluare. 60% din poluare provine din interiorul locuinței. Chiar noi reușim să creăm în interior un aer poluat. Când discutăm de poluarea interioară, discutăm de gătit care produce poluare în interior încălzind alimentele, având ulei încins care degajă o serie de hidrocarburi. Un prim aspect ar fi să reușim să gătim într-o zonă care poate fi aerată ușor folosind hote de evacuare și sisteme care să prevină acumularea acestor substanțe produse de ardere, în interiorul locuinței”, a precizat dr. Țincu pentru DC Media Grup.
De asemenea, dr. Țincu spune că poluarea din casele noastre provine și de la vopsele și tapetul folosite pentru decorare.
O altă sursă de poluare a spațiilor interioare o reprezintă odorizantele de cameră, lumânările și bețișoare parfumate, detergenții.
Poluarea interioară este și mai accentuată în sezonul rece, când stăm mai puțin cu ferestrele deschise.
Riscurile poluării interioare sunt majore mai ales în cazul copiilor și vârstnicilor, precum și al persoanelor care suferă de alergii sau cu patologii pulmonare.