Ce s-a întâmplat pe 16 decembrie 1989. Începe Revoluția la Timișoara, după arestarea lui Laszlo Tokes
Pe 16 decembrie 1989 începea Revoluția de la Timișoara. Mii de oameni din Timișoara au ieșit pe străzi pentru a scanda mesaje de susținere la adresa pastorului maghiar Laszlo Tokes, dar și scandări anti-comuniste.
„Azi în Timișoara, mâine în toată țara” a fost unul dintre sloganurile Revoluției anticomuniste din 1989, dar până să se ajungă acolo, totul a început în Timișoara, cel mai vestic oraș al țării, multicultural și cu legături cu occidentul datorită apropierii de graniță.
Arestarea lui Laszlo Tokes
Totul a început, de fapt, pe 15 decembrie, atunci când pastorul reformat maghiar Laszlo Tokes, aflat în arest la domiciliu sub acuzația de spionaj și trădare după ce într-un interviu acordat unei televiziuni din Ungaria, a criticat regimul Ceaușescu, trebuia să părăsească locuința sa din Timișoara.
În cadrul slujbei de duminică, 10 decembrie, Tokeș le-a prezentat enoriașilor săi situația și i-a îndemnat să-l susțină.
Pe 15 decembrie, în ziua în care acesta trebuia să fie evacuat din locuința sa, în piață s-au adunat, încet, încet, mai mulți timișoreni veniți să-l susțină.
În cursul după-amiezii, sute de oameni s-au adunat în fața casei din Piața Sfânta Maria din Timișoara, au aprins lumânări și au așteptat sosirea executorului judecătoresc.
16 decembrie 1989, a început Revoluția
A doua zi, pe 16 decembrie, era sâmbătă, iar mulțimea a început să se adune încă de la primele ore ale zilei. Iar de această dată nu mai era vorba de câteva sute veniți să păzească locuința pastorului, numărul lor a ajuns la mii și au umplut întreaga piață.
Ceea ce începuse ca o mișcare de susținere pentru un prelat, s-a transformat în câteva ore într-un protest social și a reprezentat de fapt primul moment al Revoluției anticomuniste din 1989.
Tot în acea zi, autoritățile locale au scos în stradă forțele de ordine pentru a calma mulțimea. La început nu erau mulți milițieni, așa că oamenii au reușit să treacă printre ei. Spre seară au fost scoși în stradă și pompierii care au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți.
Atunci s-au auzit primele lozinci anticomuniste și au fost făcute și primele arestări.
În jurul orei 23.00 manifestația s-a terminat, nu înainte, însă, ca oamenii să apuce să își transmită între ei „Ne vedem și mâine la ora 5!”.
Revoluția din 1989 a început, deși probabil niciunul dintre civilii care au participat la ea nu a știut la ce moment istoric este martor.