Sfat de caniculă de la dr. Alis Grasu: Nu plecăm de acasă fără o sticlă de apă!
În ultimele 24 de ore, s-a înregistrast o creștere cu 10% a solicitărilor, anunță dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
„Constatăm o creștere a numărului de solicitări. În ultimele 24 de ore, am înregistrat o creștere cu 10% a numărului total de solicitări, comparativ aceeași zi a săptămânii trecute. În privința urgențelor de cod roșu și cod galben, creșterea este chiar cu 14%.”, ne-a declarat dr. Alis Grasu.
Val de caniculă mai mult zile la rând și praf saharian – este mesajul meteorologilor.
Dr. Alis Grasu subliniază că în aceste condiții hidratarea este cea mai importantă.
”Nu plecăm de acasă fără o sticlă cu apă. Apa nu trebuie să ne lipsească atunci când ne deplasăm pe distanțe mai mari.
Dacă ne deplasăm pe o distanță mai mare, va trebui să alternăm cu pauze de 10-15 minute, în incinte ventilate, răcoroase”.
Risc de probleme cardiovasculare
În perioadele caniculare, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare – pusee hipertensive, evenimente tromboembolice -, subliniază prof. univ. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iași,citat de Agerpres.
„Canicula are efecte negative pentru organism atunci când există desigur şi comorbidităţi, mai ales boli cardiovasculare. În general, temperaturi la peste 36 – 38 grade Celsius determină de multe ori, pe lângă modificările pe care le ştim, insolaţia, (…) dar şi o stare de deshidratare care poate să accentueze tulburări de ritm, să determine palpitaţii pe care le pot simţi anumite persoane cu boli cardiovasculare, să modifice valorile tensiunii arteriale, iar prin vasodilataţie poate să determinate scăderi, dar uneori chiar şi creşteri de tensiune”.
Prof. univ. dr. Mitu spune că ”persoanele cu hipertensiune, cu boli cardiovasculare, cu infarct în antecedentele medicale, cu accidente vasculare, de preferat este să iasă din casă fie la primele ore ale dimineţii, fie mai pe seară, când temperaturile sunt mai acceptabile”
Animalele de companie
Medicii veterinari recomandă folosirea aerului condiționat în cazul animalelor de companie ținute numai în casă, pentru a le asigura o temperatură normală.
Canicula poate fi letală pentru hamsteri şi păsări.
De asemenea, trebuie evitată plimbarea câinelui în timpul zilei, când temperaturile sunt maxime şi atunci când ieșim trebuie să avem un bol cu apă pentru patrupezi.